2024 július 25

Szakad a forint drágul az olaj – hatalmas bajban a benzin

Hatalmas fejfájást okoz az autósoknak a mostani helyzet, és a legrosszabb benne, hogy nem tudjuk megmondani mikor fog enyhülni a benzin ára. A két legfontosabb mozgatórugó továbbra is ellenünk dolgozik, így nem véletlen, hogy szerdától megint kétszámjegyű változást várnak a szakértők. Aki teheti menjen el tankolni még ma, mert holnaptól jelentősen drágul Magyarországon az üzemanyag. A benzin esetében bruttó 12 forinttal emelkedik az ár, a gázolajért pedig bruttó 15 forinttal kell többet fizetni. Így szerdától az alábbi átlagárakon tankolhatunk:

  • 95-ös benzin: 622 Ft/liter
  • Gázolaj: 613 Ft/liter
forint erősödés

Tehetetlen a forint – nehéz hónapok elé néznek az autósok

Nagy problémát okoz a forintnak a dollár brutális ereje. Az elmúlt két hét alatt a dollár 332 forintról 354 fölé emelkedett. A raliból úgy tűnik nem fogy az erő, és elértük az elmúlt négy hónap legmagasabb pontját. A forint gyengélkedése tehát nagyban hozzájárul a benzin szignifikáns drágulásához. Az olaj dollárban való elszámolása miatt a benzin szempontjából nagyon fontos a dollár forint árfolyam. Eközben viszont az olaj is többhónapos csúcsra kúszott. Hétfőn három hónapja nem látott magasságba emelkedett, és 2022 januárja óta nem jegyeztek fel ilyen erős havi nyereséget. A mostani ralit a szűkülő globális kínálat és a növekvő kereslet fűti.

Csatoljuk be az öveket – Kilátástalan helyzetben a benzin

A szakértők szerint 2023 második felében a globális olajkereslet emelkedni fog, miközben az olyan nagyhatalmak, mint Kína összeszedi gazdaságát. Ezzel viszont feszültebbé válik a piac, amely újra 100 dolláros olajárakat hozhat magával. Ez pedig megalapozza az üzemanyagok helyzetét. Sokan az enyhülést várják, hiszen nemrég még arról volt szó, hogy a 650 forintos árfolyamot csak a januári 41 forintos adó bevezetése után érjük el. A mostani tempó mellett viszont akár már augusztusban is 650 forintot fizethetünk egy liter benzinért. A holtankoljak.hu adatai szerint június 25-én a benzin literje még 590 forintba került, és holnaptól már 622 forintot fizetünk majd egy liter 95-ös benzinért. Elképesztő iramban drágul az üzemanyag Magyarországon. Egyelőre nincs jele a lassulásnak. Sem a forint, sem az olaj segítségében nem reménykedhetünk. Csatoljuk be az öveket, rázós utunk lesz!

Címlapkép forrása: Shutterstock