Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 25

Enyhén, de zsugorodott a beszerzésimenedzser-index

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke 45,7 pont. A válaszadók az előző hónaphoz képest folytatódó visszaesésről számoltak be.

A júniusi markáns szűkülést – 44,6 pont – követően júliusban enyhébb zsugorodást jelez a mutató – közölte kedden a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A korábbi júliusi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, mint az 52,3 pontos hosszú távú július havi átlag és az 52,6 pontnak megfelelő előző három év júliusi értékeinek átlaga.

Szűkülésről árulkodnak az értékek

A felmérésben vizsgált részindexek vegyesen változtak, többnyire szűkülésről árulkodnak az értékek. A foglalkoztatottság index értéke 2,4 százalékponttal magasabb júliusban, ezzel ismét fellendülést jelez. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, amely 51,6 ponttal ismét bővülést mutat. A beszerzési árak esetében a június havi index csökkent, az indexérték 50,0 alatti értéke harmincöt hónapig tartó áremelkedési tendenciát szakított meg – ismertette a távirati iroda.

A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a legalacsonyabb júliusi érték. A termelési mennyiség indexe emelkedett a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi. Azonban 1995 óta ez a legalacsonyabb e havi érték – jegyezte meg az MLBKT. Az új rendelések indexe ezúttal nőtt, dejúniushoz képest azonban az index az új rendelések állományának csökkenését jelzi. 1995 óta ez is a legalacsonyabb júliusi érték. A szállítási átfutási idő indexe magasabb májushoz képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi júliusi értékeket vizsgálva az idei a tizenegyedik legalacsonyabb érték 1995 óta.

Legalacsonyabb júliusi érték

A vásárolt készletek indexe 50,0 pont alatt erős visszaesést mutat. A július havi indexérték a második legalacsonyabb júliusi érték 1995 óta. A beszerzési mennyiség mutató emelkedett júniushoz képest, az indexérték második hónapja szűkülésre utal. A mostani indexérték is legalacsonyabb júliusi adat. A késztermékkészletek indexe júniusban alacsonyabb az előző hónaphoz képest, értéke erős szűkülésre utal.

Az idei érték átlag alattinak tekinthető, ez a második legalacsonyabb júliusi érték 1995 óta. A külpiaci mutatók zsugorodást jeleznek. Az exportindex hét hónapos bővülés után 50,0 pont alatti értéken áll. Az importindex szintén visszaesést jelez.