2024 július 14

Benzin – Sokat spórolhatsz, erre figyelj a tankolásnál!

Érdemes megtervezni hol fogunk tankolni, hiszen hatalmas különbségek alakultak ki mostanra az egyes töltőállomások között. A megfelelő hely kiválasztásával jelentős pluszköltségeket kerülhetünk el. Nehéz időket él meg Magyarország, szakad a forint és drágul a benzin, az ilyen időkben minden forint számít. Mutatjuk mire kell odafigyelni és hol éri meg tankolni.

Miért drágul az üzemanyag – hol tudunk a legtöbbet spórolni?

A pénteki adatok szerint a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 13 forinttal, a gázolajé pedig 12 forinttal drágult. Két fontos mozgatórugóra kell figyelni, ez pedig nem más, mint a dollár forint árfolyam és a nyersolaj ára. Esetünkben a forint gyengélkedése és a nyersolaj árfolyamának emelkedése okozza legfőképp az üzemanyagok drágulását. A szakértők jelentős problémára hívták fel a figyelmet, ugyanis mindkét mutató ellenünk dolgozik. Erőteljes raliba kezdett az olaj, melynek során mostanra több, mint 3 hónapja nem látott magasságba – 84 dollár fölé – került a Brent árfolyama. Közben az elmúlt napokban brutálisan leromlott a forint a dollárral szemben. Körülbelül két hét alatt a dollár 332 forintról 350 fölé emelkedett, majd a pénteki kereskedés végére érkezett egy kis korrekció.

Az üzemanyagárak jelentős drágulása után hatalmas különbségek alakultak ki az egyes töltőállomások között. Az autópályák mellett a legdrágább az üzemanyag literje, míg egy városi, vagy egy kisebb töltőállomáson akár 50 forinttal olcsóbban is tankolhatunk.

A szakértők véleménye a benzin drágulásáról

Pár héttel ezelőtt jelezték a szakértők, hogy a 650 forintos szintet az üzemanyagok csak jövőre érik el, amikor majd bevezetik a 41 forintos adót. A héten tapasztalt rohamos emelkedés aggodalomra adott okot. Sokan attól tartanak, hogy ezt az ijesztő értéket már sokkal hamarabb is megtapasztalhatjuk, elvégre péntektől már átlagosan 612 forintba került a benzin literje. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint további jelentősebb áremelkedésre nem kell számítani, és a 650 forintos szintet az elkövetkezendő két hónapban nem fogjuk elérni. Ez nagy megkönnyebbülés lenne Magyarország számára.

Címlapkép forrása: Shutterstock