2024 július 20

Kinek lesz igaza – 100 vagy 35 dollárba kerül majd az olaj?

Erőteljes raliba kezdett az olaj, melynek során mostanra több, mint 3 hónapja nem látott magasságba emelkedett a Brent árfolyama. A héten is kirobbanó formában voltak a bikák, és a szerdai nap kivételével minden egyes napot zöld gyertyával zártak. A Brent jelenleg hordónként 84,4 dollárba kerül, egyes feltételezések szerint viszont az OPEC csoport problémái hatalmas változást okozhatnak. Per Lekander, portfóliókezelő szerint az olaj árfolyama egészen 35 dollárig zuhanhat, ha ez bekövetkezik.

Ezért drágul ennyire az olaj

A piacokon tapasztalható kockázati étvágyat azon várakozások táplálják, hogy a Fed és az Európai Központi Bank közeledik a szigorítás időszakának végéhez. Ez emeli a globális keresleti kilátásokat az év második felére. Ezen felül az OPEC csoport által a hónap elején bejelentett kínálati csökkentések is támogatták az olaj drágulását. Mindkét referenciaérték csaknem 5 százalékot emelkedett a héten, ezzel a júniusi hónapban már a 13 százalékhoz közelednek. Ezzel párhuzamosan az üzemanyagok árában is egyre jelentősebb emelkedést láthatunk. A befektetők azon elképzeléseket dédelgetik, hogy közeledünk a kamatemelések végéhez. Eközben egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az Egyesült Államok elkerüli a recessziót, jelezte a PVM elemzője, Varga Tamás. Közben Kínában a politikai döntéshozók ígéretet tettek arra, hogy fokozzák az ösztönző intézkedéseket a covid utáni fellendülés élénkítésére. A világ második legnagyobb gazdasága törékeny ütemben nőtt a második negyedévben, és szeretnének ezen javítani. Amint láthatjuk, erős bullish szentiment uralkodik a piacokon, fontos tényezők támogatják az olaj árfolyamát, akkor miért beszélnek a szakértők az egyik héten 100, majd a másik héten 35 dolláros árfolyamokról?

Ellentétek és viták – Az OPEC csoport szétesése

Erős volatilitás jellemzi az olajpiacot az orosz-ukrán háború kirobbanása óta. Ez a volatilitás a mostani előrejelzésekben is megmutatkozott, hiszen egyesek 100 dollár feletti olajárról beszélnek, míg mások az olajpiac összeomlását emlegetik. A Clean Energy Transition ügyvezető partnere, Per Lekander szerint az OPEC csoport összeomolhat, ha a termelési kvótákban nem tudnak majd megegyezni. Szaúd-Arábia már így is saját útját járja, hiszen az árfolyam emelése érdekében egyedülálló, napi 1 millió hordós csökkentést jelentett be. Az OPEC csoport a világ kőolajszükségletének 40 százalékáért felel, ezért nagy befolyással vannak az árfolyamra. Per Lekander szerint egy hanyatló piacon folyamatosan vissza kell vágni a termelést. Legutóbb a szaúdiak vették kezükbe az irányítást, azonban ezzel saját bevételüket tették kockára. Ha minél nagyobb lesz az ellentmondás – mert senki sem szeretné csökkenteni termelését – akkor az OPEC csoport egysége meginoghat. Per Lekander szerint egyre kevesebb együttműködés van, és ez pedig az OPEC széteséséhez, és a 35 dolláros vezethet.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!