2024 június 24

Infláció és benzin drágulás – Rossz híreket kapott Magyarország

Továbbra is pánik uralkodik Magyarországon az üzemanyagárak jövője miatt. Nem véletlen, hiszen a környező országokat megvizsgálva Magyarország az egyik legdrágább, ami a benzin és gázolaj árfolyamát illeti. Brutális emelkedésen ment át a benzin az elmúlt hónapokban, és egyelőre nem látni a drágulás végét. Ez miatt egyre többet hallunk a 700 forintos benzin közelségéről is. Május közepe óta a benzin jegyzése literenként 87 forinttal lett drágább. Mivel a szakértők nem zárják ki a 100 dolláros olajárakat, és a forint továbbra sem bír talpra állni a dollárral szemben, az emberek jogosan aggódnak a 700 forintos benzinárak miatt. Bár a héten enyhülés érte Magyarországot, a januártól bevezetésre kerülő 41 forintos adó a jelenlegi átlagárak mellett is már 700 forint közelébe emelné mind a benzin, mind a gázolaj árfolyamát. További aggodalomra ad okot, hogy az olaj árfolyama 9 hónapja nem látott magasságba emelkedett a szűk kínálat miatt.

forint erősödés

Benzin pánik – Rémisztő adatot közöltek

A Világgazdaság adatai szerint a környező országok közül Magyarország dobogós helyen áll. A 95-ös benzin literenkénti átlagára csak Ausztriában és Szlovákiában drágább. Nagy szükségünk lesz a forint erősödésére, méghozzá sürgősen, ha szeretnénk elkerülni, hogy nálunk legyen a legdrágább a benzin a környező országok versenyében. A hazai benzin átlagára jelenleg 643 Ft/liter. Szlovákiában 666 forint és Ausztriában 658 forint. A skála alsó részén a legalacsonyabb benzinárakkal Romániában (563 forint) és Bulgáriában (547 forint) találkozhatunk.

A januári adó bevezetése után a jelenlegi állás szerint Magyarországon lesznek a legdrágább üzemanyagárak. Ez pedig érdemben befolyásolhatja a hazai inflációt, hiszen az üzemanyagok súlya a fogyasztói árindex számításában meghaladja a 8 százalékot. 2023 augusztusában a benzin és a gázolaj drágulása mintegy 0,8 százalékponttal növelte az inflációt. A rengeteg rossz hír mellett azonban úgy tűnik legalább annak örülhetünk, hogy ha októberben nem is, novemberben már 10 százalék alatt lehet a drágulás üteme. Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója megerősítette, hogy év végére egy számjegyű lehet az infláció, írta az Index.

Címlapkép forrása: Shutterstock