2024 július 14

Fekete arany rali – a 100 dolláros olaj előszobája

Rég nem látott rali van az olaj mögött, amely során két hónap alatt majd 20 dollárt drágultak a Brent hordók. A szaúdiak termelésében történt vágás, amely július óta van életben, és az elmúlt évek legnagyobb vágása volt komoly vihart okozott a fekete arany piacán. A legutóbbi orosz-szaúdi vágások 10 hónapja nem látott magasságba emelték az olaj árfolyamát. A Brent hordók értéke a keddi döntést követően meghaladta a 91 dollárt. Bár azóta volt némi visszahúzódás, Oroszország és Szaúd-Arábia megegyezése továbbra is 90 dollár felett tartja az olajárakat. A megegyezés arról szólt, hogy az áprilisban beharangozott, majd júliusban bevezetett csökkentéseket, amelyeket azóta már többször is meghosszabbítottak, most egészen az év végéig kitolják. Ezzel lényegében napi 1,3 millió hordó nyersolajat vágtak ki a globális olajpiacról. Az OPEC, Szaúd-Arábia vezetésével így próbálja felemelni, illetve hosszabb távon magasan tartani az árakat. A szűk kínálat egyre nagyobb aggodalmat okoz, vajon tényleg meg sem állunk a 100 dolláros olajárakig? Ez vajon milyen hatással lesz a hazai üzemanyagárakra?

Az OPEC és a kínai gazdaság csatája

Szaúd-Arábia és Oroszország döntése jelentősen növelheti az inflációt és az autósok költségeit a benzinkutaknál. Emellett nyomást gyakorol Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok kapcsolatára is. A Biden-adminisztráció már tavaly figyelmeztette a szaúdiakat, hogy következményei lesznek, ha együttműködnek az oroszokkal. Sőt már magában a vágások gondolata sem tetszett a nyugatnak. A vágásokkal az OPEC tagok szeretnék stabilizálni az olajpiacot. A jelenlegi egyik legnagyobb mozgatórugó Kína kereslete. A vágások viszont tökéletesen beárnyékolták a kínai gazdasági tevékenységgel kapcsolatos aggodalmakat a múlt héten. Most azonban érdemes lesz figyelni, mert a Nemzetközi Energia Ügynökség és az OPEC is várhatóan a héten teszi közzé a havi jelentését. Bár a kínai gazdaság felépülése továbbra is kérdéses, a globális olajkereslet visszatért a növekedési pályára. Az elmúlt tíz évben az olajkereslet évente átlagosan 1,4 százalékkal nőtt, és az előrejelzések szerint 2023-ban is 1,3 százalékkal fog majd növekedni.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!