2024 május 22

Benzin haragja – Csúnya tréfát űz velünk az OPEC

A héten visszatért a volatilitás a hazai benzinkutakra. Sajnos most sem az olcsóbb üzemanyagárak felé történt az elmozdulás. Magyarországon a benzin és a gázolaj árfolyama rohamosan megemelkedett, és vészesen közelítjük a 700 forintos kritikus határt. Ennek egyik fő oka az olajárak ralija, amely az utóbbi hetekben hatalmas méreteket öltött. Szaúd-Arábia és Oroszország az elmúlt hónapokban a kínálatuk csökkentésén dolgozott. Az elmúlt évek egyik legnagyobb vágását hajtották végre. Nagyban szűkítették az OPEC csoport kínálatát, és ezzel egy kínálati sokkot indítottak el a piacon.

Az OPEC számára túl alacsonyan voltak már az olajárak, szerette volna stabilizálni azokat 85-90 dollár közelében. Úgy tűnik elérte a célját, hiszen a Brent olaj árfolyama pénteken már 94 dollár felett járt. Ezek után úgy állunk, hogy két és fél hónap alatt több, mint 20 dollárt drágult az olaj árfolyama. Az OPEC tagok döntése világszerte jelentősen növelheti az inflációt és az autósok költségeit a benzinkutaknál, és ez alól Magyarország sem kivétel. A magyarok helyzetét azonban tovább rontja a forint gyengélkedése.

Benzin – Árváltozások, amelyekkel meg kell küzdeni Magyarországon

A héten felforrósodott a hangulat. Több napig tartó konszolidáció után a héten újra megérkeztek a masszív elmozdulások. Egyik pofon után jött a másik, és a hazai kutakon a benzin összesen 11, a gázolaj pedig 26 forintot drágult a héten. A benzin ralija még május közepén indult el. Az akkori mélypontokhoz képest a benzin jegyzése augusztus végére 15,7 százalékkal került feljebb és literenként 87 forinttal drágult. Ez már elég markáns összeg, amelyet a pénztárcánk is megérez. Már így is a környék egyik legdrágább országa voltunk, azóta viszont tovább drágult a benzin.

forint erősödés

Lesz-e azonban enyhülés, ez most a legnagyobb kérdés. Nehéz megjósolni a hazai üzemanyagárak sorsát. A szakértők augusztusban azt mondták, hogy nem fogunk 650 forint fölé kerülni, mégis már szeptember közepére megdőlt az előrejelzésük. Most mindenki azt találgatja, hogy lehet-e 700 forintos üzemanyagár Magyarországon? Természetesen a legrosszabb forgatókönyvet sem lehet kizárni, főleg a gázolaj esetében, amely már most 676 forintba kerül. Még egy ilyen hét, mint a mostani és már 700 forint felett lesz egy liter gázolaj. A jövő héten mindenképp érdemes lesz nézni az olaj és a forint mozgásait.

Címlapkép forrása: Shutterstock