2024 május 23

Üzemanyag – Meglepődhetsz a kutakon, mutatjuk a változást!

Múlt héten fontos bejelentéssel sokkolták Magyarországot. Hernádi Zsolt lezárta a januári jövedékiadó-emelés körüli találgatásokat. Annyit elmondhatunk, hogy az eredménynek nem örültek a magyarok. Úgy tűnik viszont, hogy ez a hét hozhat meglepetéseket. Nincs megállás, tovább hasít a forint a dollárral szemben. 1 hét alatt 2,5 %-ot erősödött a magyar fizetőeszköz, és az írás pillanatában az árfolyam már 353 HUF/USD alatt jár. Ezen felül a nyersolaj árfolyama is jelentősen csökkent a múlt héten. A szakértők szerint ez nem jelenthet mást, mint üzemanyagár csökkenést a héten.

forint erősödés

Üzemanyag – januártól brutális drágulás jön Magyarországra

Nagy port kavart Hernádi Zsolt, Mol elnök-vezérigazgató bejelentése, mely szerint Magyarországon január 1-től 41 forinttal emelkednek majd az üzemanyagárak. Az elmúlt hetekben felmerült annak esélye, hogy az emelés mértéke talán nem lesz 41 forint, azonban a találgatásokat most Hernádi Zsolt lezárta.  Meg fog történni az emelés, mivel egy uniós előírásról van szó, amelynek betartása elkerülhetetlen. A bejelentés azután jött, hogy az októberi hónapban kormány és az üzemanyag-kereskedők gőzerővel dolgoztak az üzemanyag árfolyamok csökkentésén. Ez kissé rontotta a hangulatot. Az elmúlt hónapban a benzin összesen 57 forinttal lett olcsóbb, míg a gázolaj ára 31 forinttal csökkent. Lehet ezt még lejjebb nyomni a januári gyilkos drágulás előtt? Sikerülhet elkerülni, hogy az autósoknak 650 forint felett kelljen fizetni egy liter üzemanyagért?

Itt vannak a legfrissebb adatok – máris rohanjunk tankolni?

A közel-keleti konfliktus okozta feszültség nyomás alatt tartja az olajpiacokat, viszont a magyarországi üzemanyagárak eddig jól viselték a háborús időszakot. A legrosszabb forgatókönyvek szerint akár 150 dollárig is felemelkedhet az olaj ára a háború eszkalációja miatt. A közel-keleti feszültségek által táplált ellátási aggodalmak azonban múlt héten enyhültek, ennek eredménye jól látható a Brent heti grafikonján. A holtankoljak.hu hétfői bejelentése pedig alátámasztotta a várakozásokat. Szerdától jelentősen csökken a benzin és a gázolaj ára is. A benzin literje bruttó 5 forinttal csökkenhet, míg a gázolaj ára várhatóan bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe a hét közepétől. Ezért, ha tehetjük megéri várni szerdáig a tankolással. A 95-ös benzin literje átlagosan 605 forintba, míg a gázolajé pedig 631 forintba fog kerülni a hét közepétől.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!