2024 május 29

Benzin – Az ilyen találkozókon dőlhet el az üzemanyag sorsa

A magyarországi üzemanyagárak helyzete siralmassá vált a szeptemberi hónap végére, ezért a kormány úgy döntött, hogy rövid pórázra fogja az üzemanyag-kereskedőket. Azóta jelentős változásokat tapasztalhattunk, de vajon az Izrael-Hamász háború lerombolhatja az eddigi eredményeket? Mit tehet a kormány, ha újra drágulni kezd az üzemanyag?

Fontos megbeszélést tartottak a héten, íme az eredmény

Egy hónappal ezelőtt Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter megszabta az irányt: a benzin és a gázolaj árfolyamát minél gyorsabban csökkenteni kell. Ezen felül elmondta azt is, hogy havi rendszerességgel fog jelentést kérni az üzemanyagárak nemzetközi és hazai alakulásáról. A jelentések tartalmán múlhat a kormány reakciója. A csütörtöki találkozóról azonban elégedetten távozhattak a Magyar Ásványolaj Szövetség és a MOL képviselői. Az elmúlt egy hónapban a hazai üzemanyagárak versenyképesebbé váltak. A benzin összesen 57 forinttal lett olcsóbb, míg a gázolaj ára 31 forinttal csökkent. A magyar üzemanyag árfolyama szépen elvált a szomszédos országok áraitól. Már Horvátországban, Ausztriában és Szerbiában is magasabb árat kell fizetni az üzemanyagokért, mint Magyarországon. Az eredményekre tehát nem lehet panaszkodni, azonban az Izrael-Hamász háború tartogathat még meglepetéseket.

Jönnek a kihívások, de vajon lesz üzemanyag drágulás novemberben?

Bár Amerika nyomására tolódott Izrael szárazföldi csapása, a félelem továbbra sem enyhült. Az aggodalmat láthatjuk az olajárak mozgásában is. A hetet újra 90 dollár felett zártuk. Sajnálatos módon a forint sem volt a legjobb formájában a héten. Nem csoda tehát, hogy pénteken hosszú idő után ismét drágult a benzin. Félő, hogy ez a tendencia folytatódni fog a háború okozta zavargások miatt. Abban az esetben ugyanis, ha a konfliktus átterjed a környező országokra, akkor az olajár egészen 150 dollárig emelkedhet. Ebben az esetben pedig csapdába eshet Magyarország.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!