2024 június 18

Megszólaltak a vészjelzők – Mi lesz, ha Irán is belép a háborúba?

Egyre forróbb téma az elhúzódó gázai konfliktus és annak lehetséges eszkalációja. Mindenkit az a kérdés foglalkoztat, hogy ki léphet még be a háborúba, és ezek a forgatókönyvek a hatalmas pusztításon túl milyen következményekkel járhatnak? Az Izrael-Gáza konfliktus kirobbanása óta az olaj komoly emelkedésen ment át. A 84 dollár után mostanra megint a 90-es szint fölé kerültünk. Szerdán a Brent olaj árfolyama elérte 93 dollárt, miután kedd este rakéta csapódott a gázai kórház épületébe, amely több száz ember halálát okozta. A feszültség napról napra nő, és mindenki a háború elhúzódásától tart. Ez ugyanis felveti annak a kockázatát, hogy az Izrael-Hamász konfliktus tovább eszkalálódik, és behúzza Iránt, vagy más környező országokat. Ezen forgatókönyv pedig a hatalmas pusztítás mellett a 100 dolláros olajárak átlepésével is fenyeget.

A háború miatt reszketnek a pénzügyi piacok

A vészjelző harangok a pénzügyi piacokon is megszólaltak abban a pillanatban, hogy a Hamász megtámadta Izraelt. A geopolitika egyik alapszabálya, hogy a recessziót az olajárak hirtelen ugrása váltja ki, a nyersolaj ára pedig érzékeny a közel-keleti eseményekre. Tisztán láthatjuk, hogy az elmúlt két hét alatt majd 10 dollárt emelkedett a Brent árfolyama. Nem csoda, hogy a pénzügyi miniszterek és a központi bankok a világ minden tájáról arra a kérdésre keresik a választ, hogy meddig fajulhat a helyzet? Egyes szakértők szerint azonban annak kockázata, hogy a jelenlegi borzalmas gázai konfliktus valami sokkal komolyabbá válik, nem tartozik az elképzelhetetlen forgatókönyvek kategóriájába. Abban az esetben, ha a konfliktus átterjed a környező országokra, akkor az olajár egészen 150 dollárig emelkedhet. Ez pedig visszahozná a kétszámjegyű inflációt Európában és az Egyesült Államokban.

Izrael szárazföldi offenzívája – Nem lesz egyszerű a végjáték

A beharangozott szárazföldi hadművelet tovább húzódik. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Jonathan Conricus alezredes megerősítette, hogy komolyabb hadműveletbe addig nem kezdenek, amíg nem látják, hogy a civilek elhagyták a területet. Ezen felül viszont más kételyek is felmerültek. A szorosan egymás mellett álló épületek, aknák és alagutak pokoli sűrűjében nagyon nehéz dolga lesz Izraelnek. Kenneth „Frank” McKenzie jr., az amerikai tengerészgyalogság nyugalmazott tábornoka szerint mindkét oldalon hatalmas vérfürdővel kell számolni.

Címlapkép forrása: Shutterstock