2024 július 25

Izrael-Gáza konfliktus – Fontos bizonyítékról számolt be Amerika

A kedd este történt robbanás súlyos elégedetlenséget és felháborodást indított el. A hétvégén már beszámoltunk róla, hogy a Gázai övezet vízhiány miatt egy humanitárius válság szélére került. Most újabb csapás érte az övezetet. Rakéta csapódott a gázai kórház épületébe. Mindenki azt próbálja kideríteni, hogy ki lehet a felelős? Az izraeli hadsereg (IDF) tagadta, hogy közük lenne az ügyhöz. Mindenki a másikra mutogat és teljes a káosz. Úgy tűnik viszont, hogy az Egyesült Államok fontos bizonyítékot talált, amely segíthet a kérdések megválaszolásában.

Az amerikai hírszerzés már tudja ki lehet a felelős

A kórházat ért robbanás után még nem szállt fel teljesen a porfelhő így nagyon egyszerű másokra mutogatni. A Hamász palesztin iszlamista szervezet egészségügyi minisztériuma, szerint legalább 200 ember vesztette életét a rakétatámadásban. Az súlyos történtekért Izraelt tették felelőssé. Az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein külön nyilatkozatban ítélte el Izraelt a robbanás miatt. Marokkó, amely 2020-ban elismerte Izraelt, szintén őket hibáztatta, csakúgy, mint Egyiptom. Egyes források szerint a halálos áldozatok száma eléri még az 500-at is. Azonban ahogyan egyre több bizonyíték kerül elő, úgy fest korán ítélkeztünk. Izrael próbálja meggyőzni az arab országok vezetőit, hogy a keddi robbanást a Palesztin Iszlám Dzsihád meghibásodott rakétája okozta. Az amerikai hírszerzés szerint Gázai fegyveresek állnak a kórházi robbanás mögött. Az Egyesült Államok kijelentése részben az általuk összegyűjtött lehallgatott kommunikációkra és más hírszerzésre támaszkodott.

Tolódik a szárazföldi művelet, de vajon miért?

Egyre tolódik az övezet elleni szárazföldi támadás, egyesek szerint nemzetközi nyomásra. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Jonathan Conricus alezredes a hétvégén megerősítette, hogy komolyabb hadműveletbe addig nem kezdenek, amíg nem látják, hogy a civilek elhagyták a területet.

Címlapkép forrása: Shutterstock