2024 június 13

Benzin – A szakértők jelentésére vár az ország

Hétfőn, a történelmi emléknapon az ’56-os hősökre és áldozatokra emlékezett az ország. A nemzeti ünnepnap miatt elmaradt a benzin szakértők jelentése. Megszokottan a hétfői napon teszi közzé a holtankolajk.hu a legfrissebb változásokról szóló jelentését, amely az adott héten irányadóként szolgál az autósoknak. Ez alapján ugyanis sokat meg lehet spórolni, ha tudjuk mikor éri meg jobban tankolni. Most mindenki a nagy bejelentésre vár, hiszen az utóbbi hetekben jelentősen megugrott az olaj árfolyama, amely nagy hatással lehet az üzemanyagárakra is. Tovább zavarja a képet, hogy az elmúlt héten váratlan jelenség érte az üzemanyagárakat.

forint erősödés

Nem drágult a benzin, a szakértők elmondták miért

A múlt héten nem változott sem a benzin, sem a gázolaj árfolyama. Így a már jól megszokott átlagárakon tankolhattunk: 95-ös benzin: 603 Ft/liter; Gázolaj: 650 Ft/liter. Mindez történt annak ellenére, hogy a gázai konfliktus óta folyamatosan emelkedett az olaj ára, amely az üzemanyagárak szempontjából is mérvadónak számít. A szakértők szerint a MOL valószínűleg szűkíthette a nagykereskedelmi árrését a piacon. Ezzel lényegében elszakította a nagyker-árat a piaci árak aktuális alakulásától.

Így tehát némiképp veszített erejéből ez az adat, amelyből valamelyest már tudtunk következtetni, hogy mi várható a héten. Jelenleg a sötétben tapogatózunk, amíg a szakértők nem teszik közzé az eheti jelentést. A kérdés, hogy inkább várjunk a tankolással, vagy még a változás előtt tankoljunk? Ez az utóbbi időben literenként 8-10, sőt extrém esetekben még 20 forintos különbséget is jelentett.

A forint és az olaj helyzete

Bár nem ismerjük még az eheti benzin és gázolaj árfolyamát, érdemes egy pillantást vetni a forint és az olaj mozgásaira. A magyar fizetőeszköz az elmúlt napokban lassan, de biztosan egyre jobb pozíciót alakított ki a dollárral szemben. Már a 360-as szint alá is bekerültünk. Ilyen alacsonyan utoljára 1 hónapja volt a dollár-forint árfolyam. Az olaj árfolyama most megint esik. A Brent pénteken már 94 dollár közelében járt, mostanra viszont már ismét 90 dollárig húzódott vissza.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!