2024 május 27

Tévedtek volna a szakértők, mi folyik a hazai kutakon?

A jelentős árcsökkenés után a héten már legtöbben drágulásra számítottak, de nem is tévedhettek volna nagyobbat. Feltételezésük nem volt alaptalan, hiszen az izraeli konfliktus okozta aggodalmak jelentősen megemelték az olaj árát, azonban furcsa jelenség érte Magyarországot. A drágább olaj ellenére sem emelkedett az üzemanyag árfolyama. Mi okozta ezt a váratlan eredményt Magyarországon? Tévedtek volna a szakértők, és mégsem az olaj árfolyama a mérvadó? Vagy éppenséggel az állam áll az ellentétes mozgás hátterében?

Előkelő helyre kerültek a magyar üzemanyagárak

Miután az oroszok a hónap elején meghúzták a váratlant, – felszámolták a dízelkivitelre vonatkozó tilalmat – és az olaj ára is majd 15 dollárt zuhant, az autósok számára eljött a megkönnyebbülés időszaka. Három hét alatt a 95-ös benzin 662 Ft/literről egészen 603 forintra esett vissza. Ezen időszak alatt a gázolaj 36 forinttal lett olcsóbb literenként. Ennek köszönhetően Magyarország az üzemanyagárakat illetően most már nem tartozik a legdrágább országok közé a régióban. A szakértők szerint a 95-ös benzin ára régiós szinten abszolút középmezőnyben van, és a gázolaj is már lelépett a dobogóról. Az Izrael és Gáza közti háború kirobbanása viszont újra lendületbe hozta az olajárakat. A Brent ára a héten újra 93 dollár fölé került, és a forint sem tudott szignifikáns javulást felmutatni. Bár az üzemanyagárakban késleltetve jelennek meg az olajár mozgások, már két hét is eltelt az Izrael-Gáza konfliktus kirobbanása óta. Emelkedést azonban továbbra sem tapasztaltunk a hazai kutakon.

A szakértők is megszólaltak – Hol marad a várt drágulás?

A Concorde elemzője szerint a MOL-nál kell keresni a választ arra, hogy a dráguló olajár ellenére, hogy tudta Magyarország megtartani az olcsó üzemanyagárakat. A MOL valószínűleg szűkíthette a nagykereskedelmi árrését a piacon. Ezzel lényegében elszakította a nagyker-árat a piaci árak aktuális alakulásától. Hasonló megoldáshoz folyamodott a lengyelországi vezető olajcég, az Orlen is, ahol a nagyker-árrés csökkentésére kérte a kormányzat a vállalatot.

Bár Magyarország jó úton halad afelé, hogy az árstop intézkedés „réme” végre feledésbe merüljön, az egyre dráguló olajárak még okozhatnak meglepetéseket. Abban az esetben, ha az izraeli konfliktus átterjed a környező országokra, akkor az olajár egészen 150 dollárig emelkedhet, ezt pedig már nehéz lesz ellensúlyozni a hazai kutakon.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!