2024 május 27

Üzemanyag – Felszámolták az orosz tilalmat, mit jelent ez számunkra?

Az oroszok meghúzták a váratlant. Péntek délelőtt feloldották a dízelkivitelre vonatkozó tilalmat. Ezzel enyhült az ellátási nehézségek okozta pánik a piacon, és az árak azonnal elindultak lefelé. Magyarországon a benzin és a dízel árfolyama között egyre nagyobbra nyílt az a bizonyos olló. A benzinért átlagosan 630 forintot kellett fizetni, viszont a dízel literje péntektől már átlagosan 50 forinttal került többe. Vajon ezek után szűkülni fog a rés? Elkerülhetjük az állami beavatkozást, vagy továbbra sem javul az üzemanyag helyzete?

forint erősödés

Benzin és gázolaj – Óriási változás jöhet, most kapaszkodjunk!

Az oroszok váratlan döntése mellett további jó hírekkel is szolgálhatunk. Az olaj ára ugyanis a héten összeomlott, ami pedig azt jelenti, hogy a holtankoljak.hu jövő heti jelentéseiben nagy valószínűséggel várhatjuk mind a benzin, mind a gázolaj árfolyamának csökkenését. Őszintén megvallva, már ránk fér ez a pozitív változás. Az utóbbi időben olyan drága lett az üzemanyag Magyarországon, hogy még az állami beavatkozás is szóba került.

Úgy tűnik viszont, hogy a piacok meghallgatták a segélykiáltást. Egy hordó Brent olaj másfél hete még 98 dollárba került. Azóta viszont bezuhantak az árak, és a jelenlegi árfolyama 84,58 dollár. Több hetes ralit töröltünk ki ezzel, és végre a magyarok is fellélegezhetnek. Bár be kell vallani, hogy igazán akkor járnánk jól, ha végre a forint is összeszedné magát. A heti teljesítménye miatt viszont nem panaszkodhatunk, hiszen az elmúlt 5 napban szignifikánsan erősödött a magyar fizetőeszköz a dollárral szemben. A heti csúcsnál a dollár 375 forintra emelkedett, a pénteki zárásra ezt letornáztuk egészen 365 forintig. Mindez egyesítve az orosz tilalom feloldásával új fázist indíthat el Magyarországon.

Újra beindulhat az orosz dízelexport, ha…

Az egekbe ugró nemzetközi olajárak és a gyengébb rubel válaszút elé helyezte a Kremlt. Pénteken végül úgy döntött a Kreml, hogy feloldja a dízelkivitelre vonatkozó tilalmat. A dízel szállítását azonban feltételhez kötötték, hiszen csak azok a vállalatok exportálhatnak, ahol a gyártók a dízeltermelésük felét a hazai piacra irányítják. Az orosz bejelentés több mint 3%-os árcsökkenéshez vezetett Európa-szerte. További korlátja az újrakezdésnek, hogy az üzemanyagot csővezetéken kell eljuttatni az ország kikötőibe. A benzinexportra vonatkozó korlátozások viszont továbbra is érvényben maradtak. Magyarországon viszont a dízelesek voltak sokkal rosszabb helyzetben, úgyhogy bíznak benne, hogy az elkövetkezendő napokban a változásokat megtapasztalhatják már a kutakon is.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!