2024 május 23

OPEC Pánik: Az olajárak mélyrepülése

Hatalmas pofonba futott bele az OPEC a héten, miután több hetes munka gyümölcsét törölték ki a medvék pár nap alatt. Az olaj árfolyama drasztikusan csökkent, és egy nap alatt 5 dollárt veszített. Ilyenre több, mint egy éve nem volt példa. Vajon mi állhat a hirtelen zuhanást hátterében, és hogyan érintette ez az OPEC csoportot?

Nagyot tévedett az OPEC

Az olajárak szerdán hordónként több, mint 5 dollárt zuhantak, ezzel az elmúlt egy év legnagyobb napi veszteségét jegyezték fel. A pánikot a magas kamatlábakkal kapcsolatos aggodalmak okozták. Egyre többen aggódnak a keresleti kilátások miatt. A hirtelen visszaesés viszont meglepte a befektetőket, akik a múlt héten még a 100 dolláros olajár átlépését rebesgették. A magas árakat a Szaúd-Arábia és Oroszország által meghozott döntésre alapozták, hiszen a két befolyásos OPEC+ tag az olajtermelés csökkentésének 2023 végéig történő meghosszabbításáról döntött.

Az OPEC+ főtitkára, Haitham al-Ghais a hét elején még arról számolt be, hogy az olajhordók árfolyama továbbra is magasan fog maradni, mivel a kereslet folyamatosan emelkedik. Nemzetközi Energia Ügynökség szerint is az OPEC vágások jelentős ellátási hiányt okozhatnak az év végére. Úgy tűnik azonban, hogy a magas kamatlábak miatt a fordult a szentiment. Mivel egyre többen kezdtek el aggódni a gazdasági növekedés miatt. Dennis Kissler, a BOK Financial alelnöke szerint a befektetők attól tartanak, hogy a kereslet csúcsa már mögöttünk van.

Az olaj zuhanása számokban

Szaúd-Arábia termeléscsökkentése által hozott árfolyamgyarapodás nagy részét elveszítette az OPEC csoport a héten. Több heti munka gyümölcse veszett oda pár nap alatt. A hét elején még 93 dollár felett jártunk. A legtöbben azt gondolták, hogy csak egy kisebb korrekciót tapasztalunk, mielőtt az olaj megpróbálja meghódítani a kritikus 100 dolláros szintet. A hét eleje óta viszont már 10 dolláros mínusznál járunk. Egy hordó Brent az írás pillanatában 84 dollárba kerül. Több, mint egy hónapja nem volt ilyen alacsonyan a Brent árfolyama. A WTI szintén 10 dolláros heti veszteség közelében jár, egy hordó jelenleg 82 dollárba kerül.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!