2024 június 21

Válság nyomában – Az üzemanyag szakértők megtörték a csendet

Meglepő adatokat közöltek az üzemanyag szakértők. Napról-napra mélyebbre kerül Magyarország, a magas üzemanyagárak mindennapos problémát jelentenek. Bár az utóbbi napokban megnyugtató eredményeket kaptunk az olaj részéről, az üzemanyagárak továbbra is magasan maradtak. Az emberek már elkezdtek kevesebbért tankolni. Nem kell az üzemanyag, inkább más módot választanak az utazásra. A jelenlegi álláspont szerint, ha nem lesz állami beavatkozás és a jövedéki adót is az előzetesen tervezett mértékben emelik, akkor januártól 700 forintos üzemanyagárakkal kell majd számolnunk. A benzin talán még egy fokkal jobb pozícióban van, mint a gázolaj.

forint erősödés

Megéri várni péntekig a tankolással – régóta várt enyhülés érkezik

A holtankoljak.hu legfrissebb adatai szerint pénteken tovább nő a szakadék a benzin és a gázolaj árfolyama között. A benzin várhatóan bruttó 9 forinttal kerül majd kevesebbe literenként. A gázolaj árfolyama azonban nem bír megmozdulni. Péntektől a következő átlagárakra számíthatunk: 95-ös benzin: 630 Ft/liter; Gázolaj: 680 Ft/liter. A változásban sokat segített az olajárak gyengélkedése, hiszen a 96 dollár helyett most 90 dollárnál jár egy hordó Brent árfolyama. A forint azonban továbbra sem remekel. Túl erős ellenfélnek bizonyult a dollár.

Nem kell a méregdrága üzemanyag – Csökkent a benzinkutak forgalma

Holoda Attila energetikai szakértő szerint nagyjából 30 százalékkal esett vissza a benzinkutak forgalma a magas árak miatt. Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint, aki még eljár tankolni, azok közül is sokan megváltoztatták a szokásaikat. Inkább többször tankolnak kevesebb pénzért. A prémium üzemanyagok kereslete is jócskán visszaesett. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a magas üzemanyagárak főleg a prémium üzemanyagok keresletét befolyásolták. Egyre forróbb téma lett az állami beavatkozás, azonban annak is megvan a hátulütője. Grád Ottó szerint egy újabb árstop bevezetése esetén rövid időn belül komoly hiányok alakulnának ki, elsősorban a gázolajpiacon.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!