2024 június 21

Benzin – Hatalmas változásra figyelmeztetnek a szakértők

A benzin és a gázolaj meghúzta a váratlant, erre jobb, ha odafigyelünk. Mindannyiunkát érintő probléma volt az elmúlt hetekben, hónapokban az üzemanyagárak hirtelen emelkedése. Már az állami beavatkozás is szóba került azonban annak is megvoltak a hátulütői. Magyarország ezután már csak abban bízhatott, hogy életre kel a forint, és az olaj árfolyama nem ralizik tovább. Úgy tűnik megérte türelmesnek lenni, jelentős változásokról számoltak be a szakértők. Vajon ezek után már elkerülhetjük az állami beavatkozást, vagy csak átmeneti változásokról van szó? Javulhat végre a magyar üzemanyagárak helyzete?

forint erősödés

Benzin és gázolaj – Óriási változás jön, most kapaszkodjunk!

Eltűnhet végre a hónapok óta tartó aggodalom a magas üzemanyagárak piacáról? A meglepő szerdai változások azt indikálják, hogy jó úton haladunk. A ma reggel közzétett adatok szerint azonban további jó hírekkel is szolgálhatunk. A szakértők ugyanis péntekre is jelentős enyhülést jeleztek előre. Bár nem ér fel a szerdai 20-20 forintos csökkenéssel, azért mégiscsak nagy örömet okozhat. A holtankoljak.hu adatai szerint péntektől a benzin esetében a nagykerár bruttó 7 forinttal csökken, míg a gázolajért bruttó 10 forinttal kell majd kevesebbet fizetni a kutaknak.

Most már az OPEC aggódhat helyettünk…

Az olaj piacán kialakult pánik kezd enyhülni, de péntekre még jó híreket kaptunk. Az üzemanyagárak újabb jelentős csökkenése után a 95-ös benzin átlagára 603 Ft/liter lesz, míg a gázolajért literenként átlagosan 650 forintot kell fizetni.

A forint további területet szerzett a dollárral szemben, lenyomva őt az októberi 375 forintos csúcsról 365 forint alá. Ez még mindig nem az igazi, de szerencsére az olaj besegített. A Brent árfolyama másfél hét leforgása alatt 98 dollárról lezuhant 84-re. Ez megadta a kellő löketet, hogy szerdán 20 forinttal csökkenjen a benzin és a gázolaj árfolyama is. Az írás pillanatában viszont már megint 88 dollárba kerül egy hordó Brent. Ezt nagy részben Izrael és a Hamász palesztin iszlamista csoport közötti háború miatt felmerülő lehetséges ellátási zavarok okozták.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!