2024 július 14

Lejtőn a forint, drágul a benzin – Már érik az állami beavatkozás?

Túlságosan elszabadultak az árak Magyarországon. Többen is azt rebesgetik, hogy a kormány napirendjére került az üzemanyagár. Volt már a közelmúltban állami beavatkozás a hazai kutakon, amikor több, mint egy évig 480 forinton tartották a benzin és a gázolaj árfolyamát is. Az árstop eltörlése óta viszont több, mint 30 százalékos áremelkedés sújtotta Magyarországot. A környező országok közül nálunk lett az egyik legdrágább az üzemanyag. Ott tartunk, hogy osztrák árakon tankolhatnak a magyar autósok. Fordult a kocka, hiszen az árstop alatt kezdetben sokan hozzánk jártak át tankolni, most viszont azok járnak jól, akik a román határ közelében laknak, hiszen ők rengeteget spórolhatnak. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a jelentősen drágább benzin és gázolaj elnyerte a kormány figyelmét. Nagy azt is hozzátette, hogy a jövedéki adó kérdését októberben fogják tárgyalni, és annak eltörlésére is van még esély. Ez hatalmas megkönnyebbülés lenne, hiszen a jelenlegi állás szerint az adó bevezetése 700 forint fölé nyomná mind a benzin, mind a gázolaj árfolyamát.

A Fed nem volt kegyes a magyar fizetőeszközzel – mélyponton a forint

Szerdán meglepő bejelentés érkezett. Enyhült a nyomás Magyarországon, hiszen a holtankoljak.hu adatai szerint a héten már nem drágulhat tovább sem a benzin, sem a gázolaj. Volt ennél viszont fontosabb bejelentés is szerdán. A Fed ugyanis döntött az irányadó kamatlábakról. Ez a döntés nagy hatással volt a benzin árának két, talán legfontosabb mozgatórugójára, az olajra és a dollárra. A kamatemelés lassíthatja a gazdasági növekedést és csökkentheti az olajkeresletet, ami pedig az olajárak csökkenését eredményezheti. A döntés viszont erősen hat a dollár erejére is.

A Fed úgy döntött, hogy magasan tartja a kamatlábakat. A dollár index ezt követően a 105-ös szint fölé emelkedett, ezzel több, mint fél éve nem látott magasságba került. Ezzel viszont mélypontra csúszott forint. Bár szerdán a dollár a 357 forintra csökkent, pénteken az elmúlt félév egyik legmagasabb zárását láthattuk a 365-ös szint felett. Enyhült viszont a Brent árfolyama, a keddi 96 dollár után pénteken 93,30-on zártuk a hetet. Ez adhat némi reményt, hogy a jövő héten nem lesz nagy drágulás a hazai kutakon, bár ehhez a forint erejére is nagy szükségünk lenne.

Címlapkép forrása: Shutterstock