2024 június 24

Üzemanyag és Fed döntés – Meglepő fordulat a hazai kutakon

A héten már nem számítanak a szakértők további emelkedésre a hazai kutakon. Sem a benzin, sem a gázolaj árfolyama nem drágul tovább. Az elmúlt napokban visszatért a volatilitás a hazai benzinkutakra, és ezért Magyarországon a benzin és a gázolaj árfolyama rohamosan megemelkedett. Csak a múlt hét során a benzin összesen bruttó 11, a gázolaj pedig bruttó 26 forintot drágult. Ezt a tendenciát folytatták az üzemanyagárak a hét elején is. A holtankoljak.hu hétfőn jelezte, hogy szerdától a benzin még bruttó 7, a gázolaj pedig bruttó 10 forinttal drágul majd. Ezzel a mai napon egy liter gázolaj már 686 forintba került, míg egy liter benzinért 662 forintot kellett fizetnünk. Durvult a helyzet Magyarországon, és vészesen közel kerültünk a 700 forintos üzemanyagárakhoz. Most viszont kicsit fellélegezhetünk, hiszen ezen a héten már nem drágul tovább sem a benzin, sem a gázolaj, sőt az utóbbi árfolyama nagy meglepetésünkre még bruttó 3 forinttal csökkenni is fog péntektől. A hét második felében az alábbi üzemanyag átlagárakat tapasztalhatjuk:

  • 95-ös benzin: 660 Ft/liter
  • Gázolaj: 681 Ft/liter

A benzin sorsa most a Fed kezében van

Az olaj árfolyama az utóbbi napokban sokkoló változásokon ment át. A keddi kereskedés során már súroltuk a hordónkénti 96 dolláros árfolyamot. A szerdai kereskedés során enyhült kicsit a nyomás és lecsúsztunk egészen 93 dollárig. Történt mindez a Fed kamatdöntése előtt, a piac ugyanis csak találgatni tudott, hogy a kamatlábak mikor tetőznek, és ez hogyan befolyásolja majd az energiakeresletet.

A befektetők a Fed kamatdöntésére vártak, hogy felmérjék a gazdasági növekedési kilátásokat és az üzemanyagkeresletet. A Fed várhatóan magasan tartja majd a kamatlábakat, de a hangsúly a következő hónapok politikáján van. Úgy tűnik, hogy az olaj rali tartott egy kis szünetet, miközben a kereskedők a kulcsfontosságú Fed-döntésre vártak. Az infláció megszelídítését célzó kamatemelések lassíthatják a gazdasági növekedést és csökkenthetik az olajkeresletet, ezzel enyhítve a kínálati szűkösséget, amelyet az OPEC tagok vágásai okoztak. Az olcsóbb olaj pedig elhozhatja az olcsóbb üzemanyagárakat Magyarországon. A forint viszont továbbra sem bír talpra állni. Bár eltávolodtunk a 360-as szintektől, nagyon sok erőfeszítésre lesz szükség, hogy jobb pozíciót tudjunk kiharcolni a dollárral szemben.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!