2023 december 02

Putyin gondban van – így korlátozza az üzemanyagkivitelt

Az orosz kormány ideiglenes korlátozást vezetett be a benzin és a gázolaj exportjára a belföldi üzemanyagpiac stabilizálása érdekében.

A kabinet várakozása szerint az ideiglenes korlátozás hozzájárul az üzemanyagpiac telítődéséhez, ezzel pedig a fogyasztói árak csökkenéséhez. Erről tájékoztatott a kormány sajtóosztálya. A TASZSZ hírügynökség szerint korábban az üzemanyagpiac stabilizálása érdekében a kormány megemelte a motorbenzin és a gázolaj kötelező tőzsdei szállítására vonatkozó normatívákat. Emellett megszervezte a mezőgazdasági termelők üzemanyag-beszerzésének napi ellenőrzését, és szükség esetén a mennyiségek azonnali kiigazítását. A benzin és a gázolaj tőzsdei ára az elmúlt hónapokban rekordszintet ért el Oroszországban. Ám e héten csökkenésnek indult – ismertette a távirati iroda.

A TASZSZ szerint az orosz kormány két lehetőséget mérlegelt az üzemanyagárak stabilizálására. Az olajtermékek exportjának átmeneti teljes tilalmát a belföldi piac telítése érdekében, illetve azt, hogy tonnánként 250 dollárra emelje olajtermékek exportvámját. Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes korábban az üzemanyagok nagykereskedelmi árának emelkedését az olajtermékek világpiaci áremelkedésével, valamint a rubelnek a dollárral szembeni leértékelődésével magyarázta.