2024 május 27

A dollár elfojtotta az arany raliját

Nagy a bizonytalanság az arany piacán, a medvék és bikák csatájának győztesére várunk. Nem bírják eldönteni melyik irányba induljanak el. Amikor végre sikerülne választani, akkor meg a dollár index azonnal közbeszól. A múlt héten is erősen jelen volt a kettejük közt levő negatív korreláció.

Volatilis hetet okozott a Fed döntés

A napi grafikon jól mutatja, hogy a hét első felében jelentős rali szemtanúi lehettünk, amely során egészen 1970 dollárig menetelt az arany. A bullish szentiment azonban a Fed szerdai döntéséig tartott. Csütörtökre leestünk egészen 1930 dollárig. Pénteken viszont stabilizálódott a piac, és ott zártuk a hetet, ahol elkezdtük, és mindössze 0,10 dolláros veszteséget jegyzett fel az arany a heti kereskedés során. Továbbra is két fontos zóna között mozgunk ez pedig nem más, mint az 50 és a 200 napos EMA. Két irányból préselik az arany árfolyamát, azonban minél nagyobb nyomás alá kerül, annál nagyobbat robbanhat. Ha beesünk 1900 dollár alá az végzetes lehet, és megnyithatja az utat egészen az 1800-as szintig. A legmerészebb elképzelések szerint viszont 2024-ben a rali egészen 3000 dollárig repítheti az arany árfolyamát. Ehhez azonban a kamatemeléseknek vége kell, hogy szakadjon.

Kritikus szint felett a dollár index

A zöldhasú újabb sikeres hetet tudhat maga mögött. Bár a heti gyertya szerint nem történt semmilyen változás a héten, a napi grafikonon láthatjuk, hogy a hét második felére mekkora küzdelem alakult ki. A szerdai Fed döntés előtt a dollár egészen a 104,5-ös szint alá húzódott, azonban a döntést követően visszanyerte az erejét, és kétszer is megpróbálta áttörni a 105,5-ös szintet. A zöldhasú és a nemesfémek között negatív korreláció van, ezért amíg a dollár ilyen erőben van, az arany ralija korlátozott.

A szakértők szerint az arany most próbál erőt gyűjteni a következő nagy lépéshez. Ez miatt inkább óvatosságra intenek. A múlt heti kereskedés inkább hasonlított egy hullámvasúthoz, és nem kizárt, hogy erről szól majd a mostani hét is. Úgy tűnik, hogy a pénzügyi piacok állandó nyugtalanságban vannak. Ez hosszabb távon az arany javára válhat, de a rövid távú mozgások meglehetősen szabálytalanok lehetnek.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!