2024 július 16

Olaj – A rali miatt nőttek az inflációs aggodalmak

Sokkoló jelenetek tanúi lehettünk a keddi kereskedés során, miközben az olaj árfolyama megközelítette a 96 dollárt. Elképesztő méreteket ölt a rali, amely már júliustól rettegésben tartja az autósokat. A magas olajárak nagy hatással vannak az üzemanyagárakra is. Ez láthatjuk a hazai kutakon is, hiszen az elmúlt hetekben rengeteget drágult a benzin és a gázolaj ára Magyarországon. A Brent árfolyama még júliusban kezdte a ralit, és mostanra több, mint 22 dolláros profittal büszkélkedhet. Ez azonban világszerte problémákat okoz a kutakon, nemcsak nálunk. Phil Flynn, a Price Futures Group elemzője szerint a piac kezdi felismerni, hogy bármerre is nézünk, a szűkös kínálat miatt kell aggódnunk, legyen szó nyersolajról, dízelről vagy benzinről.

Inflációs aggodalmak – meg sem állunk 100 dollárig?

A nyersolaj ára hordónként 95 dollár fölé emelkedett, azzal fenyegetve, hogy a kutakon megemeli a benzinárakat, és fejfájást okoz a központi bankoknak, amelyek hónapok óta az infláció megszelídítésén dolgoznak. Az olajárak most a kínálat szűkössége miatt emelkednek ilyen iramban. Szaúd-Arábia és Oroszország közelmúltbeli vágásai – amelyeket az év végéig meghosszabbítottak – aggodalmat keltettek a kínálati hiány miatt, amely károsíthatja a globális gazdaságot. Sokan tehát az OPEC csoportot hibáztatják a magas árak miatt, azonban Abdulaziz bin Salman, Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere hétfőn ragaszkodott ahhoz, hogy a Királyság cselekedetei nem az árak emeléséről szólnak.

Fatih Birol, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője a múlt héten azt mondta, hogy az IEA úgy véli, hogy az olaj, a gáz és a szén iránti kereslet már 2030 előtt tetőzni fog. Az OPEC csoport tagjai azonban kritizálták ezt a nézetet. Azzal vádolva az IEA-t, hogy ezzel csak volatilitást szít, és aláássa az olajbefektetésekbe vetett bizalmat.

Mindent összevetve úgy tűnik az OPEC elérte a célját. A nyersolaj árfolyamát stabilizálta 90 dollár felett, nyitva tartva a kritikus 100 dolláros határ átlépését is. Több területen továbbra is nagy bizonytalanságban élünk. Ilyen például a kínai kereslet kérdése, az európai növekedés és az infláció kezelésével kapcsolatos a központi banki intézkedések.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!