2024 június 18

INA – alapoasan megzuhant az olajcég nyeresége

Az INA horvát olajipari vállalat az első kilenc hónapban 158 millió euró nettó nyereséget ért el. 58 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában a cég  jelentése szerint.

A nettó árbevétel ebben az időszakban 2,89 milliárd eurót tett ki, 20 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az MTI-hez eljuttatott eredménybeszámoló szerint a szénhidrogénárak a – változékonyság ellenére – 33 százalékkal csökkentek. 2022 első kilenc hónapjához képest, különösen a gáz ára mérséklődött. A végtermékek ára szintén csökkent 2022 első kilenc hónapjához képest. 45 százalékkal alacsonyabb EBITDA-t (kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) eredményezett. Az előző év azonos időszakához képest – közölte az INA.

OMV Slovenija

A jelentés szerint a beruházások 282 millió eurót tettek ki, 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ebből 85 millió eurót az OMV Slovenija további 25,25 százalékos részesedésének felvásárlására költöttek, amellyel az INA 33 százalékra növelte részesedését a vállalatban. Ortutay Zsuzsanna, az INA igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta: az idei évet a szénhidrogénárak, de a beruházási ciklus stabilizálódása is jellemezte az INA valamennyi szegmensében.

A rijekai olajfinomító korszerűsítési projektje, amely az INA finomítói üzletágának hosszú távú fenntarthatósága szempontjából kulcsfontosságú projekt, folytatódik, és jelenleg elérte a 81 százalékos befejezettségi szintet – tette hozzá. Kiemelte: a kiskereskedelmi eredmények szilárdak, amelyhez az erős turisztikai szezon és az üzemanyagon kívüli termékek árrésének 31 százalékos növekedése járult hozzá. Rámutatott, hogy bár a logisztika a turisztikai csúcsszezonban kihívásokat jelentett, megmaradt a biztonságos és stabil ellátás.

Alternatív veszteség

Emlékeztetett, hogy az INA üdvözölte a gáztermelés értékesítésére vonatkozó szabályozás júliusi feloldását, de a társaság továbbra is ki van téve az üzemanyag kiskereskedelmiárrés-szabályozásának, ami folyamatos alternatív veszteséget eredményez. „2023 első kilenc hónapjában az INA 341 millió eurós EBITDA-t és 158 millió eurós nettó nyereséget ért el, ami erős eredménynek számít a kedvezőtlen külső tényezőt ellenére, melyek közül a legjelentősebbek az alacsony árak és szabályozások” – hangsúlyozta az igazgatótanács elnöke.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.