2024 június 14

Az INA beindította a második legnagyobb horvát naperőművet

zÚjabb mérföldkőhöz érkezett a Mol-csoport a fenntarthatósági törekvéseiben, az INA beindította Horvátország második legnagyobb naperőművét a magyar határhoz közeli Virjében – tájékoztatott a vállalat.

Így nemcsak kereskedelmi villamosenergia-termelővé vált, hanem tovább erősítette portfólióját a me gújuló energiaforrások területén is – tették hozzá. A sajtóközlemény szerint az INA virjei naperőműve a második legnagyobb naperőmű Horvátországban. 10,2 megawatt (MW) beépített kapacitással és 9 MW csatlakozási kapacitással. Ez összesen 18 670 felszerelt napelem panelt jelent. Az erőmű várhatóan évente 12 225 megawattóra (MWh) hálózatba táplálható villamos energiát termel majd. Az INA jelenleg Sziszeken is épít egy naperőművet.

A következő hónapokban kezdi meg működését, ezzel pedig az INA már évente mintegy 16 000 MWh megújuló forrásokból származó villamos energiát lesz képes a hálózatba juttatni.   15 ezres település átlagos éves fogyasztásának felel meg. A Mol-csoport folyamatosan dolgozik azo, hogy a zöld energia átmenet felgyorsításával megvalósítsa hosszú távú üzleti stratégiáját. A közelmúltban jelentette be, hogy részesedést szerzett az Alteo Nyrt.-ben. Ez szintén fontos előrelépés. Az energiaszolgáltató vállalat 70 megawattnyi (MW) kapacitással erősíti tovább a vállalatcsoport 30 MW-os megújuló portfólióját – olvasható a tájékoztatóban.

Ratatics Péter, az INA igazgatótanácsának elnöke a naperőmű megnyitóján elmondta: az első naperőmű üzembe helyezésével történelmet írtak az INA-ban, és újabb lépést tettek egy zöldebb és fenntarthatóbb jövő felé. Jövedelmező megújulóenergia-projektjeivel az INA jelentős erőfeszítéseket tesz a hagyományos értékláncának korszerűsítésére – mutatott rá. Jelezte: tervezik a sziszeki naperőmű üzembe helyezését is, és ezzel hamarosan újabb sikereket ünnepelhetnek az INA-ban a geotermikus energia területén. „Az elsők között szeretnénk piaci alapon zöld hidrogént előállítani.

Folytatni akarjuk a közel egy évtizede tartó, szén-dioxid tartós tárolására irányuló projektjeinket is saját olajmezőinken. Fel akarjuk tárni a szélenergiában rejlő lehetőségeket is az Adrián” – hangsúlyozta Ratatics Péter. Darko Koren, Kapronca-Körös megye (Koprivnicko-Krizevacka zupanija) elöljárója hangsúlyozta: támogatják az energiaágazatba, különösen a megújuló energiaforrásokba történő beruházásokat. Kiemelte, hogy az önkormányzat, a megye és az INA több mint 40 éve tartó sikeres együttműködése rendkívül pozitív hatással volt a helyi közösség fejlődésére.

A helyiek életszínvonalának javulására, ezáltal a megye egész területének általános fejlesztésére is. A virjei naperőmű tervezése és építése körülbelül egy évig tartott. Az erőművet az INA számára a nemzetközi versenyen kiválasztott helyi Koncar – Inzenjering vállalat építette.

Az erőmű a Koncar Horvátországban gyártott berendezéseit és szoftvereit használja. Ugyanez a cég felelős az INA naperőművének építéséért Sziszeken is – ismertette a távirati iroda.