2023 december 10

Bulgária további két reaktorblokkot épít a Duna partján

Bulgária további két reaktorblokkot épít a Duna partján található kozloduji atomerőműben, az erről szóló döntést szerdán hagyta jóvá a kormány.

A tájékoztatás szerint a nyomottvizes reaktorokat az amerikai Westinghouse Electric vállalat építi. Az első új reaktorblokknak az elképzelések szerint 2033-ig kell elkészülnie, a másodiknak nagyjából három évvel később. Ezt ismertette Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök. Jelenleg a kozloduji erőműben két, még a szovjet időkben épült 1000 megawatt teljesítményű reaktorblokk működik. Biztonsági megfontolások miatt, két kisebb blokkot még Bulgária 2007-es uniós csatlakozása előtt leállítottak. Bulgária áramtermelésének nagyjából harmadát fedezi atomerőből, felét pedig szénerőművek adják – ismertette a távirati iroda.

Az orosz nukleáris fűtőanyagtól való függetlenedés jegyében Bulgária már megállapodásokat kötött a Westinghouse Electric Swedennel, az amerikai cég egyik leányvállalatával, valamint a francia Framatome vállalattal. A június óta hivatalban lévő Nyugat-barát bolgár kormány két hete leállította az eredetileg Oroszországgal közösen épülő belenei atomerőműre vonatkozó közbeszerzési eljárást. A német RWE energetikai konszern 2009-ben szállt ki az utóbbi projektből a hiányzó finanszírozás miatt.