2024 június 14

Az Egyesült Államok nyomása alatt hozott döntést Izrael

Bár pár napja még tagadták, hogy az Egyesült Államok befolyásolta volna Izrael szárazföldi támadásának megkezdését, most kiderült az igazság. Lássuk mi történt valójában, és mivel érvelt Amerika a Gázai övezet lerohanásának elhalasztása mellett.

Az Egyesült Államok keze alatt döntött Izrael a támadásról. A világ vezető gazdasága ugyanis azt tanácsolta, hogy halasszák el a Gázai övezet elleni szárazföldi támadást. Fontos hozzátenni, hogy Izrael már jó ideje tolja maga előtt a támadás elindítását. Kezdetben 24 órát adtak a gázai civilek evakuálására, azóta viszont már több, mint egy hét is eltelt. Izrael tehát kivárt. Érdemes megemlíteni, hogy a keddi cikkünkben már arról is beszámoltunk, hogy ebben a várakozásban valószínűleg az Egyesült Államok keze is benne van.

A hírek szerint azért próbálták késleltetni a támadást, hogy több idejük legyen a túszok kiszabadítására. Az Egyesült Államok nyomását azonban egy magas rangú izraeli tisztviselő azonnal tagadta. Most viszont fordult a kocka, hiszen nem „csak” a kedden említett túszok kiszabadításáról van szó, hanem a védelem erősítéséről is. Izrael elhalasztja a támadást, hogy az USA rakétavédelmi rendszereket telepíthessen a térségben állomásozó csapatai számára. Közel egy tucat légvédelmi rendszer telepítéséről lenne szó. Ezen felül a döntés meghozatalában természetesen nagy súlya volt a Hamász kezén lévő túszok kiszabadítására irányuló diplomáciai erőfeszítéseknek is.

Többfrontos háborúra figyelmeztet az USA

Tamim bin Hamad Al-Thani sejk, Katar uralkodó emírje már hétfőn aggodalmát fejezte ki a konfliktus eszkalálódása miatt. Az Egyesült Államok nem tartja eléggé felkészültnek az ország haderejét egy szélesebb körű regionális háború megvívására. Lloyd Austin védelmi miniszter is a többfrontos háborúra való felkészülésre helyezte a hangsúlyt.

Az izraeli erők szárazföldi behatolást hajtottak végre Gázába

Az izraeli hadsereg elmondása szerint az éjszaka folyamán szárazföldi rajtaütést hajtottak végre tankokkal Gázában a Hamász állásai ellen. A legfrissebb hírek szerint az akció során 85 palesztint, köztük legalább négy nőt tartóztattak le az izraeli erők. A jelentések szerint a letartóztatottak többségét őrizetbe vették.

Címlapkép forrása: Shutterstock