2024 május 23

Izrael figyelmeztetést adott ki, nyomás alatt a puskaporos hordó

A szárazföldi művelet célja, hogy háború végén a Hamász ne rendelkezzen olyan katonai képességekkel, amelyekkel izraeli civileket fenyegethet vagy ölhet meg. A hétvégén bejelentette Izrael, hogy már több, mint ezer Hamász-terroristát semlegesítettek. Yoav Gallant védelmi miniszter már egyre magabiztosabb Izrael sikerében, azonban még komoly megpróbáltatások várnak a hadseregre. A támadást viszont Izrael nem sieti el, és ennek több oka is van.

Mire vár Izrael?

Mindenki azt próbálja megfejteni, hogy vajon mikor indul Izrael szárazföldi csapása Gáza ellen. Hétfőn azonban bejelentették, hogy még kivárnak a tervezett csapással. A három szakaszos tervük első szakaszában járnak, ahol a cél Gáza infrastruktúrájának megsemmisítése. Ezt követheti majd a szárazföldi támadás, és a Hamász megmaradt egységeinek felszámolása. A támadást sokáig a civilek miatt nem indították el, adtak időt az embereknek, hogy elhagyják a területet. Természetesen a terep nehézsége is sok fejtörést okozott. Most pedig a Gázai övezet lakosait újra figyelmeztette az izraeli hadsereg, hogy „egy terrorszervezet cinkosainak” tekinthetik a katonák azokat, akiket meglátnak északon. Ez lehetett az utolsó figyelmeztetések egyike, a nagy szárazföldi csapás előtt.

Folyamatosan lőtték a Hamász és a Hezbollah katonai célpontjait

Bár a szárazföldi támadás még nem indult meg, nem tétlenkedett az izraeli hadsereg a hétvégén sem. Folyamatosan lőtték a Hamász terrorszervezet gázai és a Hezbollah milícia libanoni katonai célpontjait. Kisebb felderítéseket is már végeztek a hétvégén. Jelenleg valahol az első fázis végén lehetnek hiszen folyamatosan a támadás megkezdéséről beszélnek. Egyes források szerint az Egyesült Államok viszont próbálja késleltetni a támadást, hogy több idejük legyen a túszok kiszabadítására. A Hamasz által fogva tartott két amerikai szabadon bocsátása pénteken reményt adott, hogy a csoport által vélhetően elrabolt nagyjából 200 ember közül akár még többet is elengedhetnek. Az Egyesült Államok nyomását azonban egy magas rangú izraeli tisztviselő azonnal tagadta.

Címlapkép forrása: Shutterstock