2024 február 21

Benzin – sorsdöntő nap, 700-as benzinár jön?

Az OPEC találkozókat mindig feszült hangulat előzi meg az olaj piacán. A tét óriási, az OPEC döntése nagy hatással lesz a hazai benzin és gázolaj árfolyamára is. A találkozóra vasárnap került volna sor, azonban berágott Szaúd-Arábia a csoport többi tagjára. A hírek szerint megelégelte, hogy miközben vállalta, hogy csökkenti olajtermelését az árak szinten tartása érdekében, egyes tagállamok növelték a termelésüket. Míg a szaúdiak azon dolgoztak, hogy az árakat feljebb tolják és stabilizálják azokat 85-90 dollár között, egyes tagok tovább emelték a termelésüket ellensúlyozva Szaúd-Arábia önkéntes vágását. Bár Magyarországon a benzin és a gázolaj árfolyama is egyre elfogadhatóbb szintre süllyedt az elmúlt hetekben, a mostani döntés mindent megváltoztathat. Az OPEC+ jövő évi kitermeléssel kapcsolatos miniszteri szintű fórumát november 26-áról 30-ára halasztották.

OPEC – Már érződik a változás szele?

Egészen nyugalmas hete volt eddig a fekete aranynak. A Brent típusú olaj ára egész héten a 80 dolláros szint körül mozgott, minimális változásokkal. Ezzel párhuzamosan a forint sem mutatott jelentős elmozdulást a dollárral szemben, tartja magát a 345-ös szint közelében. Ez jó hír a magyaroknak, hiszen így a következő héten jelentős drágulásra nem számítunk a hazai benzinkutakon. December első napján a benzin ára bruttó 3 forinttal csökken, míg a gázolaj ára a héten már nem változik. A legtöbben ezzel ki is egyeznénk azonban a történet itt nem ér véget. A piacoknak át kell esni az OPEC áthelyezett találkozóján.

Az olajárak szerdán kissé megemelkedtek, hiszen a befektetők az OPEC találkozójára fordították a figyelmüket, ahol a kibocsátási politikájáról fog dönteni a kartell. További katalizátorként szolgált, hogy egy vihar ellátási zavarokat okozott a Fekete-tengeren, illetve az alacsonyabb amerikai készletekről szóló jelentés is támogatta az árfolyamot. A piac arra számít, hogy az OPEC meghosszabbítja vagy akár fokozhatja a jelenlegi csökkentések mértékét. Nehéz időket él meg azonban csoport, és ha nem sikerül előzetes megállapodást kötniük, nem zárható ki annak kockázata sem, hogy a találkozót megint elhalasztják. A szakértők szerint ez viszont további nyomást helyezne az olajpiacokra, és az autósok örömére az árak tovább zuhanhatnak.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!