2024 február 21

Arany: Roham indult, soha nem látott szintre törhet a nemesfém

Elképesztő eredményeket ért el az arany az elmúlt két hónapban. Az októberi 1800 dolláros árfolyam után szerdára már a 2050 dollár felett találták magukat a befektetők. Vajon jó ötlet lehet még beszállni, vagy az arany-rali végéhez közeledünk? Hogyan vélekednek a szakértők a jelenlegi helyzetről, és áttörhetjük még idén minden idők legmagasabb értékét?

Arany – Közel az áttörés, ledőlhet a 2100-as szint?

Az arany történelmének során soha nem tudott még 2100 dollár fölé emelkedni. Bár az utóbbi 3 évben 3 kísérletet tett ezen szint áttörésére, mindig a medvéké lett az utolsó szó. Az első kísérlet 2020 augusztusában volt, amikor az arany 2080 dollárig emelkedett, ezzel feljegyezve minden idők legmagasabb árfolyamát. A szint áttörésére azóta több kísérlet is volt. A heti grafikonon jól láthatjuk, hogy a 2022-es márciusi, és a 2023-as májusi próbálkozás sem volt sikeres. Most azonban újult erővel indult meg a roham a 2100-as szint elfoglalásáért, és egyes szakértők szerint már idén sikerülhet minden idők legmagasabb jegyzését elérni.

Már szeptemberben beszámoltunk róla, hogy nagyon erős katalizátorként szolgálhat, ha a Fed nem emeli tovább a kamatot. Hétfőn az arany ára fél éve nem látott csúcsra emelkedett, majd kedden és szerdán folytatódott a rali egészen 2050 dollárig azon várakozások közepette, hogy a Fed befejezte a kamatemeléseket és 2024-ben elkezdi csökkenteni az irányadó kamatlábakat. A legmerészebb elképzelések szerint 2024-ben a rali egészen 3000 dollárig repítheti az aranyat.

A nagy kérdés most az, hogy mikor törhetjük át minden idők legmagasabb szintjét?

Roham indult minden idők legmagasabb szintjének elfoglalásáért. A szakértők szerint egyelőre nem lehet biztosra kijelenteni, hogy a következő lépés a 2100 dollár áttörése lesz-e vagy sem, de egy dolgot biztosan tudunk. A kereskedők az elmúlt három év egyik leggyorsabb ütemében fordultak az arany felé. Ez pedig a nemesfém iránti növekvő étvágyat jelzi. Bár az árfolyam szempontjából nagyon fontos a dollár index mozgása és a Fed kamatpolitikája, a Conclude Zrt. szakértői szerint az elkövetkezendő években az árfolyamnyereség helyett a hangsúly inkább a vagyonmegőrzésen lesz.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!