Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Arany: Rekordot harangoznak, tényleg közel az áttörés?

Elképesztő eredményeket ért el az arany a 2023-as év utolsó negyedévében. Az októberi 1800 dolláros árfolyam után decemberre már 2050 dollár felett találták magukat a befektetők. December 4-én pedig történelmet írtunk, hiszen az arany árfolyama – még ha csak nagyon rövid időre is, de – minden idők legmagasabb értékét érte el, amikor 2150 dollárig ralizott. Az öröm nem tartott sokáig, hiszen az ezt követő hetekben az arany árfolyama majd 200 dollárt zuhant a csúcsról. A befektetők kezdtek pánikolni, és a hangulat nagyon gyorsan leromlott. Az évet 2070 dolláron hagyta maga mögött a nemesfém, és több szakértő szerint is 2024 az arany éve lesz. Vajon mikor indul el a sárgafém ralija, és milyen célokat tűztek ki az elemzők erre az évre.

A Fed és a sárgafém csatája

A kamat az arany egyik legnagyobb ellensége így nem meglepő, hogy a várható kamatcsökkentések izgalomba hozták a befektetőket. Bár a Fed továbbra is elkötelezett amellett, hogy körültekintően járjon el a jövőbeli kamatdöntésekkel kapcsolatban, az utóbbi üléseken már nem emelte tovább az irányadó kamatlábakat. Változatlanul 22 éves csúcson tartotta azokat. A július 26-i találkozó óta tartják az 5,5 százalékot. Egyes szakértők úgy vélték, hogy már a decemberi hónap során eddig soha nem látott magasságba repülhet az arany. A jóslatuk be is következett. Bár rövid ideig tartott az öröm, ha a Fed elkezdi csökkenteni a kamatlábakat, az igazi katalizátorként szolgálhat az arany ralijához.

Határ a csillagos ég – 10 ezer dollár lehet az arany?

Az optimizmus különböző formáival találkozhatunk, amikor próbáljuk megjósolni sárgafém jövőbeli árfolyamát. James Puplava, a Financial Sense Wealth Management elnöke szerint még ebben az évtizedben láthatjuk miként az arany eléri a 10 ezer dollárt. Mások kevésbé rugaszkodtak el a valóságtól, de az optimizmus sokak elemzésében benne van. Az elemzők legmerészebb elképzelései szerint 2024-ben a rali egészen 3000 dollárig repítheti az arany árfolyamát. A jelenlegi helyzetben az arany árfolyamának egyik legnagyobb katalizátora a már említett kamatláb. A Fed döntésén kívül azonban ott vannak még az októberi ralit elindító Izrael-Gáza konfliktus okozta aggodalmak, és a zöldhasú értéke is. Az arany és a dollár árfolyama között negatív korreláció van, ezért érdemes lesz odafigyelni a zöldhasú mozgására is, amikor az arany lehetséges csúcsát próbáljuk belőni. Az erős volatilitás miatt a szakértők óvatosságra intenek.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!