2024 február 29

Benzin – döbbenetes megoldást találtak a drágulás ellen!

Júniusban a Pénzügyminisztérium – az uniós előírásokhoz igazodva – bejelentette a benzin és gázolaj árfolyamának jelentős emelkedését, és ez az autósok felháborodását váltotta ki. Most viszont a Mol megsajnálta a magyarokat, és a fogyasztók érdekeit helyezte előtérbe. Rendkívüli bejelentést tettek a mai napon, viszont nem ez volt az egyetlen váratlan esemény az év utolsó péntekén.

forint erősödés

Benzin – Váratlan ugrás történt a hazai üzemanyagárakban

Felemás érzéseket kelthet az autósokban a mai nap. Először a Mol rendkívüli bejelentése kavarta fel az állóvizet, hiszen a kőbe vésett egyszeri 41 forintos drágulásnak egy enyhébb formáját fogják bevezetni Magyarországon. Orosz András, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója elmondta az Indexnek, hogy: „A fogyasztók érdekeit figyelembe véve két részletben érvényesítjük a kötelező jövedékiadó-emelést.” Az új felállás szerint január elsején 20 forinttal, január 15-én pedig 21 forinttal drágul majd a benzin és a gázolaj literje.

Nem ez volt az egyetlen meglepetés viszont, hiszen a szakértők rossz híreket közöltek. A mai naptól ugyanis drágulnak az üzemanyagárak Magyarországon. A holtankoljak.hu adatai szerint a Brent olaj árfolyamának emelkedése miatt a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is drágul péntektől. A benzin esetében bruttó 8, a gázolaj esetében bruttó 6 forintos drágulással kell számolnunk.

Csapdába kerülhet Magyarország – Borús hangulatban kezdjük a januárt

Komoly eredményeket ért el Magyarország amióta a kormány rövid pórázra fogta az üzemanyagkereskedőket. Januárban viszont búcsút inthetünk a 600 forint alatti árfolyamoknak. A mai emelkedést követően a 95-ös benzin literje 570 forintba, a gázolajé pedig 593 forintba fog majd kerülni. Adjuk hozzá ehhez a 41 forintos jövedékiadó-emelést és újra a kritikus 600 forint felett fogunk fizetni átlagosan egy liter üzemanyagért. Ami viszont fontos, hogy az év végére bezuhant az olaj ára. A Brent típusú olaj hordója már kevesebb mint 77 dollárba kerül. Ezen felül a magyar fizetőeszköz is győzedelmeskedett a dollár, és az USD/HUF devizapár a 345-ös szint alá süllyedt.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!