Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Benzin – a tengeri háború 800-as benzinárat hoz?

Szörnyű hírekkel kezdtük az idei évet, ami az üzemanyagárak drágulását illeti, hiszen a kormány intézkedési után – melynek köszönhetően 600 forint alá nyomták a benzin és a gázolaj árfolyamát – most több irányból is „támadják” az olajárakat. Már megint az autósok húzzák a rövidebbet?

Olaj volt a tűzre az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság támadása, és a húszi lázadók megígérték, hogy megbosszulják az ellenük elkövetett bűnöket. A világ vezető olajszállító tartályhajói úgy döntöttek, hogy inkább távol maradnak a kritikus vörös-tengeri kereskedelmi útvonaltól. Ez pedig kritikus állapotot jelenthet, és a zavarok miatt kilőhetnek az olajárak, és ezzel együtt a benzin ára is. A pénteki zárás előtt az idei év legmagasabb szintjére hasítottak az olajárak. Egy katasztrófa szélén állunk?

Benzin – 80 dollár fölé ugrott az olaj, búcsúzhatunk a 600-as üzemanyagárak világától?

Az Izrael-Hamász háború kirobbanása után 2 hétig ralizott az olaj és megközelítettük a 95 dollárt. Azóta viszont elcsendesedett a piac, és ezt a benzin árának szintjén is láthattuk. Magyarországon az elmúlt pár hónap alatt jelentősen olcsóbb lett mind a benzin, mind a gázolaj árfolyama. Szeptemberben még a 700-as üzemanyagárakkal rémisztgettek minket, az év végére viszont jóval a 600-as szint alá süllyedtünk. Az olajpiacokon tapasztalt feszültség ellenére, amelyet az Izrael-Hamász háború és az OPEC vágások okoztak, sikerült 80 dollár alá nyomni az olaj árfolyamát. A forint is sokat erősödött a dollárral szemben, így tehát mindkét fontos mozgatórugó Magyarország malmára hajtotta a vizet. A geopolitikai feszültségek miatt viszont nem dőlhetünk hátra, a benzin árszintjére is hathat a feszültség.

A váratlan konfliktus miatt borús idők fenyegetnek?

A hazai benzinárak az idei évben már jelentősen megemelkedtek. A drágulás forrása viszont eddig nem a közel-keleti feszültség volt, hanem a kötelező jövedékiadó-emelés, melynek a második részét ma vezették be a kutakra. Egyelőre azt látni, hogy a közel-keleti feszültségek nem voltak különösebb hatással az olajárakra. Az olajpiac a konfliktusok ellenére kiegyensúlyozott maradt. Most a legfontosabb kérdés az, hogy vajon a húszik betartják-e az ígéretüket és megbosszulják a nyugati bombázást, vagy visszavonulót fújnak és abbahagyják a hajók támadását. A nyilatkozataikból sajnos az előbbire látnak nagyobb esélyt a szakértők, sokan félnek az eszkalációtól.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!