2024 február 28

Háború – mindenkit megleptek a lázadók, mattot kaphat Amerika?

Teljes a káosz a Közel-Keleten miután péntek és szombat hajnalban az amerikai haditengerészet és a brit légierő vadászbombázói komoly csapást mértek a húszi lázadókra. Azonban amit az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók vezetője, Abdulmalik al-Húszi a támadás után mondott az mindenkit meglepett. Eddig nem látott méretű műveletre készülnek, és Amerikát is megfenyegették. Egyre többen tartanak attól, hogy egy újabb veszélyes eszkaláció előtt áll a Közel-Kelet. Az Izrael-Hamász háború lekerült a címlapokról, miután a húszi lázadók kijelentették, hogy a nyugati nagyhatalmak erődemonstrációja ellenére sem tágítanak, és folytatják a hajók elleni támadásokat.

Háború – a Közel-Kelet lesz újra a problémás?

A húszi legfelsőbb politikai tanács egyik tagja barbárnak minősítette a műveletet. Majd egy fenyegető üzenetben a felkelők vezetője kijelentette, hogy „egyetlen amerikai agresszió sem marad megtorlatlanul”. Veszélyes eszkaláció elé nézhetünk. Máris százak gyűltek össze a húszik fellegvárának tartott Szaadában, ahol más nem hallatszott mint, hogy „halál Amerikára” és „halál Izraelre”. Már így is feszült hangulat uralkodott a Közel-Keleten az Izrael-Hamász háború miatt, most azonban berobbanhat a puskaporos hordó, hiszen a húszik továbbra is erősen állítják, hogy a hajók fegyvereket szállítanak Izraelnek, ezért nem állnak le azok támadásával. Amerika és a szövetségesei viszont nem hagyják annyiban, hogy a kereskedelmi hajókat rettegésben tartsák a lázadók.

Miért szakadt el a cérna a nagyhatalmaknál?

A zömében Jemen területén élő húszik november óta több, mint 20 alkalommal támadtak kereskedelmi hajókra. Akkora fenyegetést jelentenek ezek a támadások és esetleges háború a kereskedelmi hajózásra, hogy az olyan nagyvállalatokat, mint a Maersk felfüggesszék a Vörös-tengeren történő hajózást. A nagyhatalmak többszöri figyelmeztetés után pénteken úgy döntöttek, hogy diplomáciai szócséplés helyett most már a húszik számára is érthető magyarázatot adnak arra, mi történik, ha nem hagyják abba a tengeri útvonal blokkolását. Úgy tűnik viszont, hogy Jemen bombázása csak olaj volt a tűzre. A húszik szóvivője szerint a bombázás nem volt jelentős hatással a csoport azon képességére, hogy megakadályozza az Izraelhez kötődő hajók áthaladását a Vörös-tengeren és az Arab-tengeren. A harcok éleződnek, és mindkét fél egyre idegesebb, hogy ebből háború lehet.

Címlapkép forrása: Shutterstock