Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Húszi lázadók – Berobbant a Közel-Kelet puskaporos hordója?

Teljesen elszabadultak az indulatok – péntek hajnalban amerikai haditengerészet és a brit légierő vadászbombázói komoly csapást mértek Jemen nyugati harmadát irányításuk alatt tartó húszi lázadók ellen. A húszi lázadók november óta több, mint 20 alkalommal támadtak meg kereskedelmi hajókat, különféle módszerekkel. A nagyhatalmak felszólították a lázadókat. Üzenetük egyértelmű volt, a támadásokat be kell szüntetni, különben fellépnek ellenük. Nem tágítottak a húszi lázadók, sőt még az őket ért bombázás után a lázadók szóvivője, Mohammed Abdusszalám kijelentette, hogy folytatják a Vörös-tengeren áthaladó, Izrael felé tartó hajók elleni támadásokat.

Megtorlással fenyegetnek a húszi lázadók – újabb háború van kibontakozóban?

Háttérbe szorulhat az Izrael-Hamász háború, miközben a húszi lázadók megtorlással fenyegetnek a péntek hajnali bombázás után. Veszélyes eszkaláció elé nézhetünk, és berobbanhat a Közel-Kelet puskaporos hordója. Bár az Amerikai Egyesült Államok már jó ideje figyelmeztette az iszlamista szervezetet, hogyha nem állnak le a vörös-tengeri hajóforgalom elleni támadásokkal, annak komoly következményei lesznek. A lázadók figyelmen kívül hagyták a fenyegetést. A húszik azt mondják, azért lövik a civil hajókat, mert szerintük ezek „fegyvereket szállítanak Izraelnek”. A bombázást az amerikai haditengerészet F/A-18 Super Hornet és az Egyesült Királyság Eurofighter Typhoon vadászbombázói vitték véghez. Most a nagy kérdés az, hogy fog-e Washington szárazföldi csapatokat küldeni az országba, vagy az erődemonstrációval elérték a céljukat.

Mekkora pusztítást okozott a Nyugat?

Az amerikai légierő nyilatkozatából kiderült, hogy több, mint 60 célpontot találtak el. Beleértve parancsnoki és ellenőrző csomópontokat, lőszerraktárakat, indítórendszereket, gyártóberendezéseket és légvédelmi radarrendszereket. Joe Biden amerikai elnök szerint az Egyesült Királysággal végrehajtott közös akció célja annak demonstrálása volt, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei nem tolerálják a húszi lázadók támadásait a Vörös-tengeren történő hajózás ellen. Ezek a támadások olyan fenyegetést jelentettek a kereskedelmi hajózásra, hogy az olyan nagyvállalatokat, mint a Maersk felfüggesszék a Vörös-tengeren történő hajózást.

Címlapkép forrása: Shutterstock