Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Izrael meglepte a világot – véget érhet a háború?

Három hónappal ezelőtt Benjamin Netanjáhú izraeli miniszterelnök megígérte, hogy felszámolja a Hamász terrorszervezetet, miután azok október 7-én pusztító csapást mértek Izrael déli részére, és megöltek mintegy 1200 embert. Bár az utóbbi hetekben úgy tűnt, hogy az izraeli csapatok nem bírnak dűlőre jutni a Hamász szervezettel, most váratlan bejelentést kaptunk. Áttörést ért el a hadsereg. Véget érhet a háború Gáza északi részén, vagy annak további eszkalációjára kell számítani? Veszélyes szakaszba léphet a közel-keleti háború, mutatjuk miért.

Izrael váratlan bejelentést tett – új szakaszba léphet a palesztin–izraeli háború

Izrael felszámolta a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet „katonai szerkezetét” a Gázai övezet északi részén. Körülbelül 8 ezer fegyveressel végeztek ezen a területen, és közben a civil áldozatok száma is az egekbe szökött. A háború egy új szakaszába léphetünk, amelyet a kimerült Hamász, és a minden egye nap földi poklot átélő gázai civilek már nem biztos, hogy elbírnak. Az övezet északi részén a Hamász már nem tud szervezett módon működni. Ennek ellenére továbbra is számítanak arra, hogy rakétákat lőnek majd ki Izrael felé ebből a térségből.

Kevésbé intenzív, de elhúzódó szakaszba léphet a konfliktus

Yohanan Plesner, az Izraeli Demokrácia Intézet elnöke szerint egy kevésbé intenzív, viszont időigényes szakaszba léphet a közel-keleti konfliktus, miután Izraelnek sikerült szinte teljesen megtisztítani Gáza északi részét. Szerinte sikeresnek akkor mondhatják majd az akciót, ha elérik, hogy a Hamász többé ne tudja hatékonyan kormányozni a Gázai övezetet.

Közben sokan attól tartanak, hogy a háború egy véget nem érő ördögi körré fajul, és kiterjed a környező országokra is. Hezbollah szombaton több tucat rakétát lőtt ki Észak-Izraelre, ezért Antony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere szombaton elmondta, hogy a legfőbb feladatuk a háború kiterjedésének megakadályozása. Egyes vezetők szerint Washingtonnak rá kellene vennie Izraelt, hogy beleegyezzen egy újabb tűzszünetbe. Izrael azonban elkötelezettnek látszik, és a háború kezdete óta a Hamász felszámolását hirdeti.

Címlapkép forrása: Shutterstock