2024 július 21

A Világbank feljavította a globális GDP-növekedési előrejelzését 2023-ra

A Világbank 2,6 százalékra javította a 2023-as globális gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a júniusban becsült 2,1 százalékról. Az idei évvel kapcsolatos várakozásán nem változtatott, továbbra is 2,4 százalékos világgazdasági bővülést vár.

A jelentés összeállítói rámutattak arra, hogy a világgazdasági növekedés üteme idén már a harmadik egymást követő évben lassul. 2,4 százalékra süllyed, ami csaknem 0,75 százalékponttal elmarad a 2010-es évek átlagától. A Világbank szerint a világgazdaság helyzete most jobb, mint egy évvel ezelőtt, mivel csökkent a globális recesszió kockázata elsősorban az amerikai gazdaság stabilitásának köszönhetően. A közeljövőben fokozódó geopolitikai feszültségek azonban új fenyegetéseket jelentenek a világgazdaságra nézve. A dokumentum hangsúlyozta, hogy számos feltörekvő gazdaság középtávú kilátásai romlottak a legtöbb nagy gazdaság lassuló növekedése, a globális kereskedelem stagnálása és az elmúlt évtizedek legnagyobb hitelszigorítása közepette – közölte a távirati iroda.

Az Egyesült Államok múlt évi GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzést a júniusi 1,1 százalékról 2,5 százalékra, az ideit pedig 0,8 százalékról 1,6 százalékra változtatta a Világbank. Az eurózóna tavalyi gazdasági növekedésével kapcsolatos kilátásán nem változtattak. Maradt a 0,4 százalékos bővülési várakozás, míg az ideit 1,3 százalékról 0,7 százalékra rontották. A kínai gazdaság tavalyi növekedésére vonatkozó előrejelzést 5,6 százalékról 5,2 százalékra, az ideit 4,6 százalékról 4,5 százalékra csökkentették a jelentés összeállítói. A Világbank rámutatott arra, hogy a globális infláció jelentősen lassult tavaly, átlagosan 5,3 százalék volt. Idén várhatóan 3,7 százalék, jövőre 3,4 százalék lesz az inflációs ráta, ami továbbra is meghaladja a koronavírus-járvány előtti átlagos szintet.

Borítókép: Shutterstock