2024 február 28

Vérfürdő és népirtás – Biden elnöki pozíciója a tét?

Döbbenetes pusztítást végzett Izrael Gázában. A Gázai Egészségügyi Minisztérium szerint az elmúlt 24 órában több mint 165 palesztin áldozatot jegyeztek fel és 250-en sebesültek meg. A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság közölte, hogy a Dél-afrikai Köztársaság sürgős végzést kért, mert szerintük a Hamász terrorszervezet elleni háború során Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit. Közben Izrael elhúzódó háborúra készül.

Tombol a háború – Apokaliptikus körülmények a Közel-Keleten

A gázai lakosság már nagyon szenved, az ENSZ egyik szervezete szerint minden nap „földi poklot” élnek át, és a helyzet folyamatosan romlik. Rengeteg országot aggasztott már eddig is Izrael brutalitása, azonban a civilek biztonságáért most a Dél-afrikai Köztársaság is felszólalt. Az infostart.hu szerint súlyosan aggasztja őket az izraeli támadások által érintett gázai civilek helyzete, akiket megkülönböztetés nélküli erőszak ér. Jeruzsálem azonban erősen odaszúrt a Dél-Afrikai Köztársaságnak. Izrael szerint a Hamász terrorszervezet október 7-én népirtást akart elkövetni, és Dél-Afrika egy terrorszervezettel működik együtt.

A háborús pusztítást mértékét mutatja az is, hogy több, mint 65 ezer lakást teljesen megsemmisítettek, és további 290 ezer igényel helyreállítást mielőtt bárki is oda visszaköltözhetne. A legtöbb szakértő szerint Izrael jó úton halad a háború megnyerése felé, Jeruzsálem viszont egy elhúzódó háborúra készül.

Biden elvesztette az irányítást – több frontra terjedhet a háború

Biden adminisztráció szerette volna kontrol alatt tartani az Izrael-Hamász háborút, most viszont elveszítheti az irányítást. Miközben Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök kormánya kiterjesztette földi offenzíváját Gázában, Irán megtorlással fenyeget a magas rangú katonatisztet megölő légicsapások miatt. Ezen felül a Teherán által támogatott csoportok folyamatos támadása növeli a közel-keleti háború kiterjedésének esélyeit. Ez egy olyan kockázat, amelyet Joe Biden nem engedhet meg magának a 2024-es választások előtt.

Címlapkép forrása: Shutterstock