Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Nigéria – Most már náluk is lehet kriptovalutákkal kereskedni?

Nigéria központi bankja feloldotta a kriptovalutákkal való tranzakciókra vonatkozó tilalmat.

A Nigériai Központi Bank (CBN) 2021. februárjában megtiltotta a bankoknak és pénzügyi intézményeknek, hogy foglalkozzanak vagy elősegítsék a kripto eszközökkel kapcsolatos tranzakciókat. A kormány a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának kockázatai ellen hozta meg ezt a döntést. Ezt követően a nigériai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) tavaly májusban közzétette a digitális eszközökre vonatkozó szabályozást. Ebben jelezték, hogy Afrika legnépesebb országa megpróbálja megtalálni a középutat a kriptoeszközök teljes betiltása és szabályozatlan használata között. A CBN december 22-én keltezett körlevelében azt mondta, hogy a jelenlegi globális trendek azt mutatják, hogy szükség van a virtuális eszközszolgáltatók (VASP-k) tevékenységének szabályozására. Ezek közé tartoznak a kriptovaluták és kriptoeszközök is.

A legújabb irányelvek meghatározzák, hogy a bankoknak és a pénzügyi intézményeknek (FI) hogyan kell számlákat nyitniuk. Továbbá kijelölt elszámolási számlákat és elszámolási szolgáltatásokat nyújtaniuk. Valamint hogyan kell a kriptoeszközökkel tranzakciókat lebonyolító cégek számára a devizabevételek és a kereskedelem csatornáiként működniük. A VASP-oknak a nigériai SEC által kiadott engedélyre lenne szükségük a kriptoüzletágban való részvételhez. „E szabályzat kezdetétől fogva az Fl-ek nem nyithatnak vagy engedélyezhetnek bármely személy vagy szervezet által virtuális/digitális eszközökkel kapcsolatos üzleti tevékenység folytatására szolgáló számlát. Kivéve, ha az adott számlát erre a célra jelölték ki, és az ezen irányelvek követelményeivel összhangban nyitották meg azt” – mondta a CBN.

A CBN szerint azonban a bankoknak továbbra is tilos a kriptovalutákkal való kereskedés vagy tartás. Nigéria fiatal, a technológiához értő lakossága lelkesen alkalmazza a kriptovalutákat. Például a kriptotőzsdék által kínált peer-to-peer kereskedelmet használják a pénzügyi szektor elkerülésére. A New York-i székhelyű Chainalysis blokklánc-kutató cég egy szeptemberi jelentésében azt állította, hogy a nigériai kriptotranzakciók volumene 2022 júliusa és 2023 júniusa között éves szinten 9%-kal, 56,7 milliárd dollárra nőtt – szögezi a Reuters hírügynökség.

Borítókép: Shutterstock