2024 május 26

Növekedési fordulat a kriptopiacon?

A Binance Research, a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének elemzői csapata szerint különösen kedvező a széljárás az év végéhez közeledve a kriptopiacon.

Sőt arra számítanak, hogy ez a tendencia jövőre is kitart. A most közétett éves elemzésükben megállapították: a kriptopiac tőkekapitalizációja több mint 110%-kal nőtt az elmúlt évben. Bizakodó jövői évi prognózisukat többek között azzal támasztják alá, hogy az Egyesült Államokban, Kínában és Európában jó eséllyel (alap)kamatcsökkentési ciklus kezdődik 2024-ben. A kriptovalutákat kedvezően érintő hatósági döntések várhatók. Továbbá minden szegmensben a fellendülés jelei tapasztalhatók, még az olyan, eddig lejtmenetben lévő piacon is, mint az NFT-ké. A konjunktúrát kriptopiaci innovációk is segítik.

A Binance Research átfogó értékelést adott ki az elmúlt év kriptopiaci fejleményeiről. Eszerint, a teljes elmúlt évet tekintve a kriptopiac tőkekapitalizációja hozzávetőleg 110%-kal emelkedett. Ami azt jelenti, hogy több mint 870 milliárd dollárral több tőke áramlott be a piacra, mint egy évvel ezelőtt. Az utolsó negyedévben 55%-os volt növekedés, ami 596 milliárd dollárnyi extra tőkebefektetésnek felelt meg.

Az elemzés több olyan adatot mutat be, mely a piaci konjunktúrára és annak várható folytatódására utal.

Egyre nagyobb pénzek állnak rendelkezésre a stabilcoinokba történő befektetésre. Ennek az összegnek a változása 2022 első negyedéve óta először fordult pozitívba az 5 legnagyobb (piaci tőkekapitalizáció alapján) stabilcoin esetében.

A Top5 stabilcoin tőkeellátottságának negyedéves nettó változása

Az NFT-kel folytatott kereskedés volumene nyolc hónap lejtmenet után ismét emelkedő pályára állt novemberben, és egy hónapon belül 200%-kal növekedett. A Bitcoin volt a legnépszerűbb a láncok közül. Így a Bitcoin NFT-kel 375 millió dollár értékben kereskedtek. Megelőzve ezzel az Ethereum NFT-k kereskedési volumenét, ami 348 millió dollár volt novemberben.

Az NFT-k kereskedési volumenének csökkenő trendje novemberben megtört

A Bitcoin eseménydús évet tudhat maga mögött. Ez megmutatkozott az Ordinalst (egy Bitcoin NFT) érintő kereskedési aktivitásban és a BRC-20 token megjelenésében. Ami először tette lehetővé a Bitcoin-láncon lévő helyettesíthető tokenek bevezetését, mintelését és láncok közötti mozgatását. Mindezek hatására a Bitcoin iránti érdeklődés jelentősen megélénkült novemberben. Ezt fokozták tovább azok a hírek, amelyek a spot Bitcoin ETF (tőzsdei befektetési alap) jövő januárban esedékes hatósági jóváhagyásáról szóltak. De az áprilisra időzített Bitcoin felezés is fontos, mérföldkő jelentőségű esemény, amit nagy várakozás övez a piacon.

Az első rétegű hálózatokon megjelenő új, feltörekvő szereplők, különösképpen a Solana és a Toncoin az utóbbi hónapokban már fölülmúlták az Ethereum teljesítményét.

Közösségi médiára alapuló alkalmazások

A közösségi médiára alapuló alkalmazásokra már jó ideje úgy tekintenek, mint amelyek képesek jól együttműködni a blokkláncalapú technológiákkal és a kriptóval. A SocialFi olyan új protokollokkal hívta fel magára a figyelmet, mint a friend.tech, miközben megérkeztek a Farcaster, a Lens és a Binance Square frissítései is.

Az RWA-k, vagyis a tokenizált reáleszközök (ingatlanok, kötvények, áruk stb.) egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert, az ezekből származó jövedelem jelenleg a MakerDAO árbevételének több mint 49%-át adja. A web3 infrastruktúrát építő vállalat, a Chainlink abban bízik, hogy az új CCIP megoldás (Cross-Chain Interoperability Protocol) révén közelebb tudja hozni egymáshoz a TradFi-t, az RWA-kat és a kriptovalutákat, így teremtve hidat a tradicionális pénzügyek világa és a kripto ökoszisztéma között.

A zéró-tudás (Zero-Knowledge – ZK vagy zk) bizonyításra alapuló kriptográfiai protokoll egyre elterjedtebb. Több ZK bevezetés is történt az elmúlt évben, jelentős fejlesztések és tapasztalatcsere zajlott a ZK segédprocesszorok fejlesztése kapcsán. A ZK olyan technológia, amely lehetővé teszi, hogy valaki (a bizonyító) egy másik személyt (a hitelesítő) meggyőzzön egy adott állítás igaz voltáról anélkül, hogy magáról az állításról bármilyen részletet felfedne.

A kamatkörnyezet nagy hatással van a digitális pénzügyi eszközök árfolyamára: minél magasabbak az állampapírok kamatai, a befektetők annál inkább hajlamosak ezt a kockázatmentes befektetési formát választani az olyan kockázatosabbnak tekintett eszközökkel szemben, mint a részvények és a kriptovaluták. A jövőben azonban ez utóbbiak relatív vonzereje növekedhet. Az Egyesült Államokban az alapkamat több mint két évtizede nem látott magasságokba emelkedett az idén, így a piac okkal várja, hogy jövőre kamatcsökkentési ciklus kezdődik. Kínában ez a folyamat már elindult, miközben az enyhülő infláció miatt Európában is kamatcsökkentés várható. Ez ismét a digitális pénzügyi eszközök felé terelheti a befektetőket.

Radikális változások

Az utóbbi néhány hét radikális változásokat hozott a kriptopiacon, amely – a Binance értékelése szerint – a megelőző hónapok lassú, de következetes építkezésének az eredménye. A kedvező kriptopiaci klíma új piaci szereplők megjelenésének ágyazott meg, a befektetői érdeklődés élénkülésével pedig továbbiak belépése várható. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az egyéni befektetők, kriptovaluta-felhasználók pontos és hiteles tájékoztatásban részesüljenek, és hogy a megfelelő mutatókat kövessék nyomon. A Binance az elemzéseivel ezt az igényt igyekszik kiszolgálni, tájékoztatást nyújtva azokról az adatokról és fejleményekről, amelyek a 2024-es évet meghatározzák, és amelyeket a kriptopiac iránt érdeklődőknek érdemes figyelemmel kísérni.

Borítókép forrása: Shutterstock