Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Ráhajtott az USA kiskereskedelme

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jobban nőtt a kiskereskedelmi forgalom decemberben havi összevetésben.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a decemberi forgalom 0,6 százalékkal nőtt novemberrel összevetve, amikor 0,3 százalékos bővülést jegyeztek fel. A szakértők várakozásainak átlagában szerényebb, 0,4 százalékos forgalomnövekedés szerepelt decemberre. Az autóeladás nélküli kiskereskedelmi forgalom 0,4 százalékkal nőtt a múlt hónapban a novemberi 0,2 százalékos bővülés után. Az autóeladások és az üzemanyagok nélkül számított kiskereskedelmi forgalom november után decemberben is 0,6 százalékkal nőtt havi összevetésben. Az autókat, az üzemanyagokat, az építőipari termékeket és a vendéglátást sem számítva 0,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom decemberben, miután novemberben 0,5 százalékkal bővült havi szinten.

Ez az úgynevezett kiskereskedelmi magforgalom felel meg leginkább a bruttó hazai termék (GDP) egyik legfontosabb összetevőjének, a fogyasztói kiadásoknak. A legnagyobb mértékű, 1,5 százalékos bővülést a ruhaüzletek és a nem bolti kiskereskedők forgalma érte el. A gépjármű- és alkatrészkereskedők eladásai 1,1 százalékkal nőttek, az általános áruüzletek (1,3 százalék) és a bolti vegyes kiskereskedelem eladásai (0,7 százalék) szintén jelentős forgalombővülést értek el, emellett például az élelmiszer- és italboltok forgalma is nőtt ism,ertette a táviratik iroda.

Eközben az egészségügyi és testápolási termékek forgalma 1,4 százalékkal, míg a benzinkutak eladásai 1,3 százalékkal csökkentek, az elektronikai cikkek és készülékek eladásai pedig 0,3 százalékkal zsugorodtak. Ugyanakkor az éttermek és bárok forgalma nem változott havi szinten. Éves alapon az amerikai kiskereskedelmi forgalom 5,6 százalékkal, 2023 januárja óta a leggyorsabb ütemben bővült decemberben azt követően, hogy 4,0 százalékkal nőtt novemberben. Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás generálja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát, ezért a kiskereskedelmi forgalom alakulása fontos jelzőszám a növekedés megítéléséhez.