2024 április 25

Milliárdok érkeznek a magyarok számláira – innen tudod, hogy érintett vagy-e

Továbbra is adott a sztárpapír, de ez nemsokára változhat. Egyre nagyobb az érdeklődés a rövid lejáratú állampapírok iránt, és ennek meg is van az oka. Hatalmas kamatfizetések érkeznek februárban, hiszen a prémium állampapírok harmada idén februárban fizet kamatot. 2024-ben ez lesz a legkeményebb hónapja az államkasszának.

Sűrű lesz a február a magyar állampapír és a diszkontkincstárjegyek lejárata szempontjából, tehát egyre égetőbb kérdés, hogy ezek után mibe fektessen, aki továbbra is hazai államkötvényt venne? Az újrabefektetések hatalmas fejtörést okozhatnak a lakosságnak. Bár jelenleg egyértelmű kedvence van a magyaroknak – Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), az Államkincstár a 2032/I sorozat értékesítését a héten lezárta, kedden lehetett belőle utoljára vásárolni. Azóta már csak a 2032/J sorozat kapható, aminek a kezdő kamata jóval alacsonyabb, mint az eddigi nagy kedvencé.

Állampapír – Jön a pénzeső, ennyi pénz ütheti a markunkat

A Prémium Magyar Állampapír 2023-ban az egyik legkedveltebb lakossági befektetéssé vált. Novemberben csaknem 7000 milliárd forintnyi állományt tartottak az inflációkövető kötvényekben a megtakarítók. A sorozat lezárása előtt egy hét leforgása alatt majd 190 milliárd forintért vásároltak PMÁP-ból a magyarok. Hasonló számokkal azóta már nem találkozhattunk, mivel az állampapír kondíciói sokat változtak. Idén már az ÁKK igyekezett egyszámjegyű kamatfixálásokkal enyhíteni az állam számára már igen fájó PMÁP-kamatok elszállását, mivel több, mint 7000 milliárd forintnyi prémium állampapír van a magyaroknál. Ennek ellenére idén a PMÁP-hoz kapcsolódóan összesen mintegy 1200 milliárdos kifizetés vár az államkasszára. Az első nagy kifizetésre már napokon belül sor kerül, amikor is több, mint 480 milliárd forint landol majd a lakosság számláján.

Egyre nagyobb az érdeklődés a rövid lejárat iránt

50,8 milliárd forint értékben vásároltak a megtakarítani kívánó hazai háztartások egyetlen hét leforgása alatt a PMÁP-ból. A kezdő 9,9 %-os kamatszintje után viszont keddtől már csak a 7,9 %-os kezdő kamattal rendelkező 2032/J sorozat volt elérhető. Majdnem ennyit fizet a 3 éves futamidő alatt garantáltan évente a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP), amely az ÁKK adatai alapján felkerült a dobogó második fokára az értékesítési adatokat tekintve. Vajon a keddi változást követően mennyiben változnak a befektetők preferenciái? Lehetséges, hogy a rövid lejárat lesz újra népszerű, vagy a PMÁP megőrzi töretlenségét? Vásárlás előtt érdemes lehet a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán tájékozódni.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!