2024 április 24

Csökkent a GKI konjunktúraindex

A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint februárban az üzleti várakozások csak hibahatáron belül változtak, de a lakossági kilátások, a kiugróan kedvező januári adat után, jelentősen romlottak. Így a GKI konjunktúraindexe 3 ponttal csökkent januárhoz képest. A cégek foglalkoztatási szándéka nem változott érdemben, míg áremelési terveik valamelyest enyhültek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága 13 havi mélypontra esett vissza.

Csökkent a GKI konjunktúraindex

A GKI konjunktúraindex – a januári bő 2 pontos emelkedés után – februárban 3 ponttal csökkent. Ezzel értéke lényegében visszatért tavaly év végi szintjére. Ezen belül az üzleti szektor hangulata (GKI üzleti bizalmi index) hibahatáron belül csökkent. Az idei második hónapban az iparban és az építőiparban következett be érezhető negatív változás (2, illetve 4 pontos esés). Viszont a kereskedelemben és az üzleti szolgáltatók esetében derűsebb lett a kép (4, illetve másfél pontos emelkedés).

Az iparban a teljes rendelésállomány megítélése a januárinál kisebb elégedettséget tükröz. A következő három hónapban várható termelési kilátás is valamelyest romlott, miközben a saját termelésű készletek szintje alig változott. Az építőiparban a rendelésállomány értékelése és a foglalkoztatási várakozások is negatív irányba változtak. A kereskedelemben nőtt az előző három hónap üzletmenetével való elégedettség. Apadtak a készletek és a következő három hónapban várható megrendelések megítélése is javult. A szolgáltató ágazatban az előző három hónap üzletmenetének megítélése érezhetően romlott. De a következő három hónapra vonatkozó forgalmi várakozás lényegesen javult januárhoz képest, miközben a foglalkoztatási tervek alig változtak. Ez az egyetlen igazán optimista ágazat.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága februárban sem változott érdemben, a létszám bővítését és csökkentését tervezők aránya érdemben nem különbözik egymástól. A derűlátók alkotják a többséget a kereskedelem és az üzleti szolgáltatások területén, míg az iparban és az építőiparban a borúlátók. Az üzleti szféra összesített áremelési tervei – kéthavi erősödés után – februárban némileg csökkentek, de a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban valamelyest erősödtek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága érezhetően kedvezőtlenebbé vált, s így e mutató 13 havi mélypontjára esett.

Az emberek kevésbé tartanak a munkanélküliségtől

A GKI fogyasztói bizalmi index – a decemberi és januári emelkedés után – februárban erős negatív korrekciót produkált. Az index februári értéke – a januári kiugrás után – belesimul a közel másfél éve tartó pozitív trendbe.  Februárban a lakosság mind az elmúlt 12 hónapban tapasztalt pénzügyi helyzetét, mind a következő 12 hónapra vonatkozó pénzügyi kilátásait az előző hónaphoz képest erősen romlónak értékelte. Valamint a nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénz megítélése is kedvezőtlenebb lett az előző havinál. A válaszadók jóval kedvezőtlenebbnek látták az ország következő 12 havi gazdasági helyzetét is. A lakosság inflációs várakozása viszont valamelyest csökkent az év első hónapjához képest. Az emberek kevésbé tartanak a munkanélküliségtől, mint tették azt januárban. 

A képen szöveg, képernyőkép, sor, Diagram látható

Automatikusan generált leírás

Borítókép forrása: Shutterstock