2024 április 25

Állampapír – brutális lakossági roham, azonnal lépni kell?

Érdemes egy gyors pillantást vetni a magyar lakosság viselkedésére! Az állampapír piacon megdöbbentő események történtek az elmúlt héten. A lakosság az ígéretes hozamok reményében még a szokásosnál is merészebben vásárolt be az egyes kötvényekből. Megrohamozták az egyik legújabb állampapírt is, amelyből az eladott mennyiség majd ötszörösére emelkedett a 7. heti adatokhoz képest. Vajon mi állhat a váratlan kitörés hátterében?

Állampapír – a bizonytalanságok időszakában tarol a rövid lejárat

Elkapta az országot az állampapír iránti láz. Több kötvény esetében is jelentős emelkedést tapasztalhattunk az eladott mennyiségekben. A gazdasági bizonytalanságok időszakában nem csoda, hogy még inkább előtérbe kerültek a stabilitást és megbízhatóságot kínáló befektetések. Lássuk, mi történt az elmúlt héten az állampapír piacon, és mi állhat a lakosság FixMÁP lázának hátterében!

Az ÁKK által közzétett adatok alapján az állampapírok iránti kereslet jelentősen megemelkedett. Míg a 7. héten a lakossági állampapírokból összesen közel 50 milliárd forintért vásároltak a magyarok, addig a múlt héten kizárólag a Fix Magyar Állampapírból (FixMÁP) több, mint 56 milliárd forintért értékesítettek. Ömlenek a milliárdok a magyarok egyik kedvenc befektetésébe, azonban nem a FixMÁP volt az egyetlen, aki ilyen jól teljesített. A dobogó második fokára a régi nagy kedvenc, a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) állhatott fel a maga 46,5 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiségével. A legkedveltebb papírok sorát a szintén rövid lejáratú Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) zárja.Ebből az állampapírból is szép számmal fogyott, 37,9 milliárd forintért.  

A meglepetések hete – több fronton is megindult a lakossági roham

Két héttel ezelőtt nem alakult túl erősen a lakossági állampapírok értékesítése, most viszont rendesen ráhajtottunk az egyik legfrissebb lehetőségre. Miért lett ilyen népszerű a Fix Magyar Állampapír? Ez a befektetési lehetőség kifejezetten a lakossági megtakarítóknak szól, akik stabil és kiszámítható hozamot keresnek. A FixMÁP így olyan befektetők számára vonzó, akik szeretnék minimalizálni a kockázatot. A fix kamatozású és meghatározott futamidővel rendelkező befektetési lehetőségek lehetővé teszik az emberek számára, hogy előre tervezhessék befektetéseik hozamát.

Fontos megjegyezni, hogy bármely befektetési döntés előtt alaposan mérlegelni kell, és figyelembe kell venni a személyes pénzügyi céljainkat és kockázatvállalási hajlandóságunkat. Az aktuális kamatlábakról és részletekről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!