2024 május 29

Állampapír – biztonságban van a pénzünk?

A 2022-es év visszaesése után idén újra erőre kaptak a lakossági állampapírok. A háztartások újra hétről hétre jelentős mennyiségű kötvényt vásárolnak az államtól. Nem is lehetünk ezen meglepve, az utóbbi időben nagyon magas kamatozással is kerültek kibocsátásra állampapírok. Legutóbb a Bónusz Magyar Állampapír kamatszintje nőtt. A kiemelkedő hozamlehetőség mellett a másik előny a biztonság lehet.

Állampapír – kockázatmentes befektetés

Általában véve is a befektetések értékeléséhez nélkülözhetetlen az a fogalom, hogy kockázatmentes hozam. Ehhez tudjuk ugyanis viszonyítani az összes többi pénzügyi eszköz esetlegesen várható hozamát. Ha például egy részvénytől „csak” a kockázatmentes hozamot várjuk el, akkor nem nagyon éri meg a kockázatot a befektetés, hiszen részvényeken veszíthetünk is pénzt. Minél kockázatosabb egy eszköz, hagyományosan annál magasabb hozamot várunk el tőle. A kockázatmentes hozam tehát egy kiváló indikátor lehet.

A kockázatmentes hozam magától értetődően a kockázatmentes pénzügyi eszköz hozama. Közmegállapodás alapján az államok által kibocsátott kötvényeket tekintjük kockázatmentesnek. Példának okáért a magyar állampapírok teljes állományára és a kamatokra is állami garancia vonatkozik, ami a legfelsőbb szintű biztosíték. Jóval biztosabb az, hogy az állam helyt tud állni a kötelezettségeiért, mint az, hogy egy vállalat vagy akár pénzügyi intézmény képes lesz erre. Gondoljunk csak arra, hogy amikor a múltban bizonyos országoknál nagy volt a baj, még mindig az állam mentette a bankokat, vállalatokat, és nem pedig fordítva volt erre szükség jellemzően.

És ha államcsőd van?

Felmerülhetne a fentiek alapján, hogy de mi történik államcsőd esetén. Államcsődnek valóban azt nevezzük, amikor egy ország nem tudja fizetni lejáró tartozásait. Ez azonban igen ritka, főleg Európában, és akkor sem jár feltétlenül a lakossági állampapírok értékvesztésével. Saját devizában ugyanis meglehetősen nehéz csődbe menni, hiszen az államnak joga van pénzt előállítani, amiből fizetheti tartozásait. Azt pedig, hogy államcsőd közeleg-e, egész hamar tudhatjuk előre is – ezzel ebben a cikkünkben foglalkoztunk mélyrehatóbban. Nem kell tehát attól tartani, hogy az állampapírunk ne volna biztonságos befektetés. Természetesen ez országfüggő is, nagyon más egy német és egy brazil állampapír kockázata, de ez a hozamban is látszódik.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!