2024 június 16

Államadósság – csökken a piac érdeklődése a kincstárjegyek iránt, aggódhatunk?

Az elmúlt hetekben többször is találkozhattunk olyan hírekkel, hogy a szokásosnál gyérebb a kereslet a magyar állampapírok, kincstárjegyek iránt. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által meghirdetett aukciókon valóban volt, hogy a meghirdetett mennyiségnél kevesebbre érkezett vételi ajánlat a befektetőktől. Fontos ugyanakkor tudni, hogy pár ilyen aukció aligha befolyásolja érdemben a hazai államadósság-finanszírozást.

Államadósság – csökkent a kereslet

A héten szokásosan meghirdette a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy (DKJ) aukcióját is az ÁKK. A keddi aukción 25 milliárd forintnyi értékpapír került felajánlásra, a befektetők részéről viszont nagyjából 16,69 milliárdos kereslet jelentkezett. Az ÁKK így végül úgy döntött, hogy csupán 10 milliárd forint értékben ad el kincstárjegyeket, az értékesítés pedig 14,6 átlaghozam mellett történt meg. A 3 hónapos papír egy héttel korábban is kevésbé volt kelendő, akkor a 25 milliárdos ajánlatra 18,9 milliárd forint ellenajánlat érkezett a piac részéről. A kötvények ugyanakkor jól fogytak az utóbbi hetekben is. A rövid futamidővel bíró értékpapírokra vonatkozik tehát inkább a befektetői érdeklődés csökkenése.

Ebben jelentős szerepet játszhat a jegybank azon lépése, miszerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hetente tart már diszkontkötvény-aukciót, és bizonyos határokig a belföldi pénzügyi szolgáltatók is jegyezhetnek akár későbbi értékesítési céllal is. Az MNB eszköze 18 % éves kamatot kínál, ettől pedig jelenleg még elmarad a DKJ hozama. Így máris érthető, hogy csökken az érdeklődés az ÁKK papírjai iránt. Érdemes megjegyezni, hogy alapvetően a magas inflációs közeg a kamatvárakozások további emelkedését hozhatja, ami szintén okozhatja az állampapírok iránti azonnali kereslet csökkenését.

Fogy a lakossági papír

Az államadósságot ugyanakkor nemcsak a piacról finanszírozza az állam, hanem a lakossági állampapíroknak is nagy a szerepe. A 2022-es visszaesések után úgy tűnik, újra hódít a kockázatmentes befektetési forma a magyar háztartásoknál. 2023 7. hetében több, mint 140 milliárd forint értékben találtak gazdára lakossági állampapírok. Ahogy eddig, úgy továbbra is a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a messze legnépszerűbb. A korábban nagy sztárnak számító Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) értékesítési adatai nagyon alacsonyak viszont, az 5 év alatt átlagosan mindösszesen 5 %-os éves kamatot fizető szuperállampapír felett eljárt az idő a hozamok emelkedésével.