2024 május 23

Ezermilliárdokat tart belőle a lakosság – de van értelme?

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján már elérhető, hogy hogyan alakult a lakossági állampapírok állománya az előző év végén. A 2022 végi adatok alapján tavaly összességében nagyot esett a háztartásoknál lévő állampapírok mennyisége, ami az elszaladó infláció számlájára lehet leginkább írható. Bár a lakosság már az inflációkövető értékpapírt keresi, egy régi ismerős még mindig a második legnagyobb állománnyal bír.

Új kedvenc

Összességében 8619 milliárd forint volt a lakossági állampapírok állománya 2022 utolsó napján, ez pedig majdnem 1400 milliárdos csökkenés egy év alatt. Az ok a magas infláció lehet. Az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírból (PMÁP) 2022 végén több, mint 4321 milliárd forint értékben tartottak a háztartások; a kiugróan magas pénzromlás jellemezte környezetben bőven első számú lett tehát az értékpapír az állomány tekintetében. Nagyjából dupla annyi PMÁP van így a lakosságnál, mint 12 hónappal ezelőtt, és egyelőre nem sok ok látszik a tendencia megfordulására.

Ráadásul holnaptól kapható a két új sorozat a Prémium Magyar Állampapírból, amelyek már a 2022-es átlagos infláció után fizetnek kamatot. A 4 éves futamidejű papír 15,25 %-os, a 7 éves futamidejű párjáé 16 %-os kamatot fog fizetni az első évben, évtizedes távlatban nem látott hozammal kecsegtetnek az új sorozatok. Nem lenen tehát meglepő, ha mindez tovább serkentené az infláció felett is reálkamatot fizető kötvények népszerűségét a lakosság körében.

Régi kedvenc

Az ÁKK közlése szerint tavaly év végén Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+) is tartott közel 2184 milliárd forintnyit a magyar lakosság. Egy év alatt ezzel jóval kevesebb, mint a felére csökkent a korábban szuperállampapírnak becézett kötvény állománya, azonban még így is rengeteget tartanak belőle a háztartások, így magasan ebből van a lakosságnál a második legtöbb. Pedig kevés racionális indokot találunk a MÁP+ tartása mellett; bár kétségtelenül nagyon jók a visszaváltási kondíciói, az állampapír által fizetett átlagos kamat kevesebb, mint harmada már a PMÁP által ígért hozamnak. Ráadásul ha valakit a fix kamatozás ténye vonz, az Egyéves Magyar Állampapír vagy a Kincstári Takarékjegy a maga 9 %-os éves kamatával is többet fizet jóval, mint a hajdani szuperállampapír.

www.akk.hu

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!