2024 április 14

Évtizedek óta nem látott kamat – pár nap és új szuperállampapír születik!

Pénteken közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a decemberi inflációs adatot, amivel már az egész 2022-es átlagos infláció számolhatóvá vált. Mindez számos egyéb tényezőn túl az inflációkövető állampapírba fektetők számára is fontos információ, és Varga Mihály pénzügyminiszter pénteki bejelentése szerint már érkezik is az új állampapír-sorozat, amivel kiemelkedő kamatokat érhet el a lakosság.

15,25 % és 16 %

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) korábban is az éves átlagos infláció felett fizetett kamatprémiumot, és ez így is marad. Az újdonság inkább az, hogy már január 19-től vásárolhatunk olyan állampapírokat, amelyek a 2022-es infláció alapján fizetnek kamatot, azaz a magas infláció szinte azonnal érzékelhető ezen kötvények kamatában. A tavalyi infláció a KSH adatai szerint 14,5 %-os volt, erre fizet a 4 éves futamidejű  0,75 %-os, a 7 éves futamidejű állampapír pedig 1,5 %-os kamatprémiumot. A kamat tehát az első évben a 2027/K sorozatszámú PMÁP esetében 15,25 %, a 2030/I esetében pedig 16 % lesz.

A Magyar Államkincstárnál is megérheti állampapírt vásárolni

Ezzel január 19-től a Prémium Magyar Állampapír válik a legmagasabb kamatot fizető lakossági állampapírrá. Hozzá legközelebb a szeptember végén kibocsátott Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) áll majd 14,6 %-os éves kamatozással. Fontos részlet, hogy az új állampapírok után sem kell kamatadót fizetnünk, így a 16 %-os kamat valóban a megtakarító által kézhez kapott hozamot jelenti, és például a Magyar Államkincstárnál nyitott értékpapírszámla esetében az állampapírok vásárlása, tartása, és a számlavezetés is ingyenes.

Tartósan magas kamat lehet

Azzal, hogy a Prémium Magyar Állampapír új sorozata fogja a legmagasabb kamatot fizetni a lakossági állampapírok közül, kétségtelenül vonzó kockázatmentes befektetés lehet a lakosság számára. Érdemes természetesen figyelemmel követni majd a lejárat előtti visszaváltás kondícióit is, jellemzően 1 %-os költséggel voltak a múltban értékesíthetők az inflációkövető kötvények. A következő kamatbázis majd a 2023-as infláció lesz; bár megjósolhatatlan az árak alakulása, a jelenlegi tudásunk alapján valószínűnek tűnik, hogy a következő periódusban is két számjegyű kamatot fizetnek majd a most induló sorozatok.

https://akk.hu/content/path=UJPMAP2301

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!