2024 június 16

Befektetés, óriási hozammal – most kell beszállni?

Nemrég került kibocsátásra a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) legújabb sorozata. A 7 éves futamidejű papír első évben 16 %-os kamatot fizet. Úgy tűnik viszont, hogy nincs vége a lakossági állampapíroknál a kamatok emelkedésének. Ma ugyanis a Bónusz Magyar Állampapírból (BMÁP) is új sorozattal érkezik, az első kamatperiódusban igen vonzó kamatozással eszközölhetünk befektetést.

15,17 %

A Bónusz Magyar Állampapír kamatozása a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) hozamához kötött. A kamat a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, három hónapos DKJ aukción kialakult átlaghozamok, adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga, plusz az 1 %-os kamatprémium. A BMÁP-nak tehát 3 havonta változik a kamatozása, és ezen három hónapos kamatperiódusok hozama kifizetésre is kerülnek a befektetés után. Az állampapír futamideje 3 év, de természetesen lehetőség van a lejárat előtti visszaváltásra is.

Az új sorozat 2026/O névre hallgat, az értékesítés az Államadósság Kezelő Központ hirdetménye szerint a mai napon kezdődött. Az első három hónapra 15,17 %-os éves kamatot fizet a kötvény, így egy negyedév alatt közel 3,8 %-os kamatra számíthatunk. Ez már egyértelműen közelít a fentebb említett PMÁP jelenlegi hozamához. Az, hogy végül melyik állampapír lesz jobb befektetés hosszabb távon, az az inflációs folyamatoktól és a DKJ hozamoktól függ majd.

Állampapír – biztonságos befektetés

A BMÁP tartalmazza mindazon előnyöket, amelyek a lakossági állampapírokról általában véve elmondhatók. A megkapott kamat után nem kell kamatadót fizetni, így a hozam teljes mértékben a befektetőt illeti. A teljes befektetett összegre és a kamatokra is állami garancia vonatkozik, így kockázatmentes megtakarítási forma az állampapír. Emellett az államnak általában véve is előnyös, ha a lakosság államkötvényeket vásárol – erről itt írtunk részletesen.

Nem véletlen tehát, hogy kifejezetten népszerű Magyarországon az állampapír, mint lakossági befektetési alternatíva. A BMÁP állománya is szépen növekszik. Bár még mindig csak a 4. legnépszerűbb lakossági állampapír, állománya január végén már meghaladta a 628 milliárd forintot. Érdekes lesz a továbbiakban megfigyelni, hogy a heti értékesítési adatokon meglátszik-e majd a BMÁP kamatszintjének mostani emelkedése.

További információk a lakossági állampapírokról: Magyar Állampapír

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!