2024 június 16

Állampapírok – de ki jár vele jól?

Bár a magas infláció miatt az utóbbi időben sok magyar keres alternatív befektetési formát, az állampapírok még mindig kiemelkedő népszerűségnek örvendenek. Nem volt ez mindig így – a lakossági állampapírpiac felfuttatása néhány évvel ezelőtt kezdődött el igazán, előtte még a bankbetétek hódítottak. Annak, hogy így alakult, vannak nagy nyertesei, és most nem csak a lakosságra gondolhatunk.

Háztartások – biztonság, egyszerűség, magas hozam

Az állampapírok népszerűségének kétségkívül az egyik legfőbb oka az, hogy soha el nem évülő állami garancia jár a befektetett tőkére és a kamatokra is. A hazai háztartások jellemzően törekednek ugyanis a leginkább biztonságos befektetés megtalálására, és a Magyar Állam által kibocsátott értékpapírok ezzel óriási előnyre tesznek szert az egyéb befektetési lehetőségekkel szemben. További előny, hogy a kondíciók egyszerűek és közérthetőek, össze sem hasonlítható például egy államkötvény megismerése egy befektetési alap pontos átlátásához.

Vonzza a kockázatmentesség ténye a háztartásokat (A Magyar Államkincstár központi épülete Budapesten)

Természetesen minden befektető több pénzt szeretne kapni a megtakarítása után, és ezzel így van a lakosság is. A magyar állampapíroknál ezért kiemelkedően fontos a magas hozam, máskülönben egyéb befektetési formák felé tendálhatnak a háztartások. Nem véletlen tehát, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) például a tavalyi évben többször is emelte a lakossági állampapírok kamatszintjeit; a befektetésre váró pénzért az ÁKK-nak éppúgy versenyeznie kell, mint egy befektetési alapnak vagy kereskedelmi banknak.

Jól jár az állam

A magas kamatok megfizetése először logikátlannak tűnhet, hiszen a piacon jellemzően kisebb forrásköltséggel finanszírozhatná magát a költségvetés. Annak azonban, hogy magas a lakossági állampapírok aránya az államadósságon belül, több előnye is van. Így sokkal kevésbé függ külföldi intézményi befektetőktől az ország, hiszen több kézben összpontosul az adósság; ráadásul többnyire forintban jegyzett állampapírokról van szó, így az árfolyamkockázattól is mentesül a kibocsátó. A kifizetett kamatok pedig jellemzően az országhatárokon belül maradnak, és így például a fogyasztás után áfa, vagy jövedéki adó formájában visszakerülnek az államkasszába. Nem ok nélkül népszerűsíti tehát az állampapírokat az ÁKK – mind a lakosság, mind a nemzetgazdaság számára számos előnnyel bír a magas lakossági állampapír-állomány.