2024 május 20

Olajháború – Oroszország magára haragította az OPEC csoportot?

A Közel-Keleten uralkodó folyamatos feszültség fél éve nem látott szintre repítette az olajárakat.  Most azonban az OPEC-csoporton belül is probléma merült fel. Oroszország az egész olajkartellt kiborította.  

Így kerülte meg Oroszország a szankciókat 

Oroszország már a második egymást követő pénzügyi évben is India első számú olajszállítójává vált – közölte a portfolio.hu. A nyugati szankciókkal küzdő Oroszországtól India viszont kedvezményesen vásárolt olajat. Ez pedig azt eredményezte, hogy az OPEC-csoport Indiából származó részesedése történelmi mélypontra süllyedt. Oroszország háborúja Ukrajnával rendesen kimerítette az ország tartalékait, így még az sem jelentett számukra problémát, hogy kedvezményesen kellett eladni több, mint másfél millió hordónyi olajat. Az OPEC csoport viszont nem volt elragadtatva. 

Nehéz időket él meg az OPEC, hiszen folyamatos küzdelemben állnak az árakkal. Az OPEC csoport legutóbbi ülésén ismét a termelési kvóták csökkentésének meghosszabbításáról döntöttek. Ezzel próbálják stabilizálni a piacot. Több szakértő is felszólalt, szerintük a termelés csökkentésével a csoport valójában az árakat szeretné megemelni. Bár nem titkolják, hogy a stabilitást valahol 90 dollár körül keresik, de az OPEC továbbra is kitart az mellett, hogy a kvótákat az olajpiac stabilizálása érdekében csökkentették.  

A dráguló olaj magasabb üzemanyagárakat hozhat – mire számíthatunk a kutakon? 

A fekete arany árfolyam már az iráni támadás előtt is 90 dollár felett mozgott, ezért sokan tartanak a 100 dolláros olajáraktól. A szakértők szerint a drágulás mértéke nagyban függ majd a közel-keleti konfliktus kimenetelétől. Az utóbbi napokban jelentős volatilitás érkezett a piacra, de közben mégis láthattunk némi enyhülést. A 92 dolláros szintek után a hét második felében egészen 86 dollárig süllyedtünk. A befektetők szoros figyelemmel kísérték Izrael válaszát az április 13-i iráni drón-és rakétatámadásokra. Irán az OPEC csoport harmadik legnagyobb olajtermelője ezért a két ország közti feszültség az egekbe repítheti az olajárakat.  

Címlapkép forrása: Shutterstock 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!